Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Γιγάντιος αστακός πιάστηκε στα δίχτυα

Ο ψαράς τον ονόμασε Rocky

Έναν γιγάντιο αστακό που ζυγίζει πάνω από 27 κιλά έπιασε στα δίχτυα του την περασμένη Παρασκευή ένας ψαράς, στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ρόκλαντ, στις ΗΠΑ.

Με εξαφάνιση απειλείται ένα στα δέκα θαλάσσια είδη στον Ειρηνικό


 


Περισσότερα από 1.600 είδη εξέτασαν οι επιστήμονες

Πάνω από ένα στα 10 θαλάσσια είδη στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό κινδυνεύουν με εξαφάνιση, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Εξερευνήστε το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο από την πολυθρόνα

Σύντομα θα είστε σε θέση από την άνεση του σπιτιού σας να καταδυθείτε στον εικονικό ωκεανό και να εξερευνήσετε το μεγαλύτερο ζωντανό οργανισμό του κόσμου, το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, χάρη στη σύμπραξη του πανοραμικού εργαλείου Street View της Google με την επικείμενη αποστολή Seaview Survey, η οποία έχει ως στόχο τη μελέτη και καταγραφή της σύνθεσης κοραλλιογενών υφάλων.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Αύξηση στις επιθέσεις καρχαριών



Αιτίες είναι ο τουρισμός και η κλιματική αλλαγή

Διπλάσιος ήταν πέρυσι ο αριθμός των νεκρών από επίθεση καρχαριών, συγκριτικά με το 2010, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι η αύξηση των επιθέσεων οφείλεται στην ανάπτυξη του τουρισμού και την αλλαγή του τρόπου ζωής των καρχαριών λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πέρυσι καταγράφηκαν 46 επιθέσεις καρχαριών. Οι 12 εξ αυτών ήταν θανατηφόρες, γεγονός που αύξησε το ποσοστό θνησιμότητας από τις επιθέσεις στο 25%, ενώ την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, περιοριζόταν στο 7%.

Πόσα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας έχει η Ελλάδα και η Μεσόγειος;

Το Google Earth έχει την απάντηση

Ουδέν κρυπτόν από το Google Earth. Από τις δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που προσφέρει το Google Earth είναι ορατοί οι κλωβοί ιχθυοκαλλιέργειας με αποτέλεσμα καναδοί επιστήμονες να εκτιμούν μέσω των εικόνων αυτών τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη στο κόσμο για έλεγχο ιχθυοπαραγωγής που γίνεται μέσω δορυφόρων. Οι ερευνητές του Κέντρου Αλιείας του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, με επικεφαλής τον Πάμπλο Τρουχίγιο (που είναι και επιστημονικός σύμβουλος της οργάνωσης Greenpeace), οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS ONE», διάλεξαν τη Μεσόγειο, επειδή, όπως είπαν, έχει εξαίρετη δορυφορική κάλυψη μέσω του Google Earth και επιπλέον διαθέτει έναν ανεπτυγμένο κλάδο ιχθυοκαλλιέργειας.

Τα «τέρατα» του βυθού!


Τα «τέρατα» του βυθού! 

Δεν έχουν δει ποτέ το φως του ήλιου

Αυτά τα ζώα μοιάζουν με τέρατα που πρωταγωνιστούν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας ή με εξωγήινα πλάσματα. Ωστόσο βρίσκονται στον πλανήτη μας και συγκεκριμένα στα βάθη των ωκεανών της γης.

Οι Πολυχαίτοι μπορούν να αντέξουν σε πιέσεις που ασκούνται στο βάθος ενός χιλιομέτρου κάτω από την επιφάνεια του νερού, σε σημεία όπου οι ακτίνες του ήλιου δεν φτάνουν ποτέ. Δεδομένου των δυνατοτήτων αυτών των οργανισμών οι επιστήμονες επιχειρούν να εντοπίσουν αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες, όπου δεν μπορεί να αξιοποιηθεί η ενέργεια του ήλιου. Τα τρομακτικά σαγόνια αυτών των ζώων τους βοηθούν να πιάσουν την τροφή τους.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Πάνω από 470 χελώνες νεκρές στις ελληνικές θάλασσες


Οι θάνατοι οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπινες δραστηριότητες

Περισσότερες από 470 θαλάσσιες χελώνες εντοπίστηκαν νεκρές στις ελληνικές θάλασσες την περυσινή χρονιά, ενώ οι τάσεις των θανάτων εμφανίζονται να είναι αυξητικές, σύμφωνα με τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».

Οι θάνατοι των χελωνών οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα με παραγάδια, πετονιές και δίχτυα, ενώ πολλές έχουν σκοτωθεί από τις προπέλες των ταχύπλοων σκαφών.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Τουρίστες κολυμπάνε ανάμεσα σε εκατοντάδες …μέδουσες!



Να κολυμπάνε άνθρωποι με δελφίνια το έχουμε ξαναδεί αλλά 
να κολυμπάνε με …μέδουσες είναι η πρώτη φορά!

Θαρραλέοι άντρες και τολμηρές γυναίκες βουτάνε σε λίμνη, η οποία κάποτε
ήταν ενωμένη με τον Ειρηνικό Ωκεανό και κολυμπάνε ανάμεσα σε εκατομμύρια
μέδουσες.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Θαλάσσια λιοντάρια παγιδεύονται στα σκουπίδια των βιομηχανιών

Φρικιαστικές εικόνες φανερώνουν το έγκλημα στην Αλάσκα!


Οι καταστροφικές συνέπειες της μόλυνσης των υδάτων για τα θαλάσσια λιοντάρια, απεικονίζονται στο βίντεο που τράβηξαν οι αρχές της αλιείας στην Αλάσκα.

Οι φρικιαστικές εικόνες δείχνουν τα θαλάσσια ζώα να πνίγονται με δίχτυα και άλλα αντικείμενα, ακόμα και να σφαδάζουν στο πόνο από δολώματα που έχουν γαντζωθεί στο στόμα τους.

Σε μια από τις πιο ανατριχιαστικές εικόνες, ένα λιοντάρι της θάλασσας έχει σφηνώσει σε ένα ανεμούριο, κάτι που οδήγησε στο πνιγμό του.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Τα πρώτα ζώα που εμφανίστηκαν στον πλανήτη

Μοιάζουν με σπόγγους και μπορούν να θεωρηθούν οι απώτατοι πρόγονοι του ανθρώπου

Οργανισμοί που μοιάζουν με σπόγγους φαίνεται πως είναι τα πρώτα ζώα που εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας. Απολιθώματα του είδους ανακαλύφθηκαν από επιστήμονες στο εθνικό πάρκο Ετόσα της Ναμίμπια στην Αφρική και σύμφωνα με τη χρονολόγηση που έγινε, τοποθετούνται δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν την εμφάνιση των ζώων.

Τα απολιθώματα, που έχουν σχήμα μικροσκοπικού βάζου, χρονολογούνται προ 550 - 760 εκατ. ετών, αντίθετα από τα πρώτα ζώα που εμφανίστηκαν πριν από 600 - 650 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό νοτιοαφρικανικό περιοδικό «South African Journal of Science».

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Η Μαύρη Θάλασσα... παγοδρόμιο

Εντυπωσιακή φωτογραφία με τα παγωμένα νερά Πολλές είναι οι χώρες στην Ευρώπη που πλήττονται από το κύμα ψύχους των τελευταίων ημερών, μετρώντας και δεκάδες ανθρώπινες απώλειες.

Χαρακτηριστικό του παγετού που επικρατεί στην ανατολική Ευρώπη είναι πως η Μαύρη Θάλασσα πάγωσε!

Υπεγράφη το διάταγμα για την προστασία των υγροτόπων



Έντεκα υδροβιότοποι έχουν ενταχθεί στη σύμβαση Ραμσάρ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπέγραψε το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων, με τίτλο «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν».

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....