Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ένας μικροσκοπικός καρχαρίας



Φωσφορίζει στο σκοτάδι και χωράει στην παλάμη του χεριού

Ο μικροσκοπικός «πυγμαίος» καρχαρίας (επιστημονική ονομασία: Squaliolus aliae) δεν είναι απλά ένα ζώο που χωράει στην ανθρώπινη παλάμη. Ένα ακόμη στοιχείο του συγκεκριμένου είδους που εντυπωσιάζει είναι ότι έχει την ικανότητα να φωσφορίζει.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Μωβ καβούρια ανακαλύφθηκαν στις Φιλιππίνες


Το ξεχωριστό τους χρώμα ενδέχεται να τα βοηθάει στο ζευγάρωμα

Τέσσερα νέα είδη πολύχρωμων καβουριών ανακαλύφθηκαν στο νησί Palawan στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Raffles Bulletin of Zoology».

Στρατιωτικές ασκήσεις σκότωσαν τις φάλαινες-ζιφιούς στο Ιόνιο


Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Οι ασκήσεις πολεμικού ναυτικού κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν  σόναρ μεσαίων συχνοτήτων είναι η πιο πιθανή αιτία θανάτου 9 ζιφιών τον περασμένο Νοέμβριο στις ακτές της Κέρκυρας.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που υλοποιούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» WWF Ελλάς, ΜΟm, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και Tethys Research Institute, με επιστολή τους προς το ΥΠΕΚΑ ζητούν από το Υπουργείο να σχεδιάσει και να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Όταν ο «εσωτερικός κόσμος» των ψαριών γίνεται τέχνη



Εντυπωσιακές ακτινογραφίες σε έκθεση στην Ουάσινγκτον

Τον «εσωτερικό κόσμο» των θαλασσίων όντων αποτυπώνει έκθεση που πραγματοποιείται στο Natural History Museum της Ουάσινγκτον.

Οι εντυπωσιακές ακτινογραφίες που περιλαμβάνει η έκθεση, σε ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς, επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετήσουν το σκελετό τους χωρίς να χρειαστεί να τα τεμαχίσουν και να διαταράξουν έτσι την οικολογική ισορροπία.

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Μπορούν οι φάλαινες να προβλέψουν τους σεισμούς;



Τα κήτη κατάλαβαν τον σεισμό στη Σρι Λάνκα και έφυγαν

Μπορούν οι φάλαινες να νιώσουν τους σεισμούς πολύ πριν από τους ανθρώπους; Καθώς υπήρχαν οι προειδοποιήσεις για το τσουνάμι στις ακτές της Ινδονησίας και της Σρι Λάνκα την περασμένη εβδομάδα, επιστήμονες παρατήρησαν ότι όλα τα θαλάσσια κήτη εξαφανίστηκαν μέσα σε πέντε λεπτά.

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από παγετώνες


Ο 41χρονος γερμανός φωτογράφος Tim Vollmer αψηφώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες, απαθανάτισε με το φωτογραφικό του φακό εικόνες μοναδικής ομορφιάς από διάφορους παγετώνες.

Ο συνδυασμός του κατάλληλου φωτισμού και των κομματιών πάγου είχε ως αποτέλεσμα τη «δημιουργία» φανταστικών χρωματικών συνδυασμών!

Σάμος: καθαρισμός βυθού στον Μαραθόκαμπο




Το Σάββατο 07/04/12 στο Μαραθόκαμπο Σάμου η Ένωση Τουριστικών Επαγγελματιών Μαραθοκάμπου σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τη Δημοτική Ενότητα Μαραθοκάμπου οργάνωσαν ένα πολύ επιτυχημένο καθαρισμό και εξωραϊσμό της περιοχής, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών Συλλόγων όπως:......................................

Kαταστρέφουν τον βιότοπο της καρέτα

ΑΡΧΕΛΩΝ: καταστρέφουν τον βιότοπο της καρέτα για παραθεριστικές κατοικίες στον Κυπαρισσιακό



«Συνεχίζεται η καταστροφή στην περιοχή Natura (Θίνες Κυπαρισσίας) του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου που αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής θαλάσσιων χελωνών» αναφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.
Σύμφωνα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ «την Παρασκευή 31 Μαρτίου ξαναβγήκαν οι μπουλντόζες για να αποτελειώσουν το καταστροφικό έργο που άρχισαν πέρυσι.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

O «Φωκίωνας» επέστρεψε στη θάλασσα


Η μεσογειακή φώκια πέρασε δύο μήνες στο Κέντρο Περίθαλψης της MOm

Το Σάββατο 7 Απριλίου, ο νεαρός «Φωκίωνας», η μεσογειακή φώκια που βρέθηκε στη Σύρο στις 16 Φεβρουαρίου, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον! Μετά από σχεδόν δύο μήνες στο Κέντρο Περίθαλψης της MOm στην Αλόννησο, ο «Φωκίωνας» απελευθερώθηκε υγιής και δυνατός στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Φάλαινα καταπίνει κοπάδι από σαρδέλες


Την ώρα που μια φάλαινα ανοίγει τα τεράστια σαγόνια της για να καταπιεί ένα κοπάδι από σαρδέλες «έπιασε» με τον υποβρύχιο φωτογραφικό του φακό ο Doug Perrine, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι τη χερσόνησο Baja του Μεξικό για να απαθανατίσει την 15 μέτρων φάλαινα Bryde.

Οι φάλαινες bryde ανήκουν στην οικογένεια των φαλαινών baleen και τρέφονται με μικρά ψάρια και κριλ.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

«Στοπ» στις σεισμικές έρευνες για προστασία των δελφινιών



O εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στέλνει επικίνδυνα ηχητικά κύματα

Με τον αριθμό των νεκρών δελφινιών που ξεβράζονται στις ακτές της Λουιζιάνα να αυξάνεται, οι ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ έδωσαν εντολή για «πάγωμα» των σεισμικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή, καθώς ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στέλνει ηχητικά κύματα με σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012


Μαγεία στις Μαλδίβες

Απίστευτο θέαμα σε παραλία στο Vaadhoo

Θέαμα μοναδικής ομορφιάς χαρίζουν θαλάσσιοι μικροοργανισμοί στα νησιά Raa Atoll στις Μαλδίβες. Στο σημείο  Vaadhoo βρέθηκε ο φωτογράφος Doug Perrine, ο οποίος τράβηξε την εντυπωσιακή φωτογραφία.

Η φάλαινα και οι μπουρμπουλήθρες



Επιδεικνύει όλα τα ταλέντα της!

Οι εντυπωσιακές αυτές εικόνες τραβήχτηκαν στο θαλάσσιο πάρκο Iwami Seaside Park, που βρίσκεται στην επαρχία Shimane της Ιαπωνίας, όπου φιλοξενούνται φάλαινες beluga.

Οι φάλαινες έχουν μάθει να φτιάχνουν «δαχτυλίδια» αέρα μέσα στο νερό. Γεμίζουν το στόμα τους με αέρα και μετά φυσούν έξω τον αέρα σχηματίζοντας… «τρύπες» στο νερό!

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Γεμάτες ξενικά είδη οι ελληνικές θάλασσες



Κολλημένα σε καρίνες εμπορικών και επιβατηγών πλοίων ή κολυμπώντας στο έρμα κάνουν μια άλλου είδους κρουαζιέρα. Είδη της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας και μικροοργανισμοί μεταφέρονται σε άλλες θάλασσες ή κολυμπούν διερχόμενα τη Διώρυγα του Σουέζ και τα στενά του Γιβραλτάρ, «παραξενεύοντας» τους υπόλοιπους υποθαλάσσιους κατοίκους και δημιουργώντας προβλήματα με την ανεξέλεγκτη εξάπλωσή τους.

Η Bam Bam τα κατάφερε!


Φωτογραφίες από το θαλάσσιο λέοντα που κολυμπά ανέμελος στο Περού

Οι πιθανότητες η Bam Bam να επιβιώσει ήταν πολύ λίγες, όταν μεταφέρθηκε σχεδόν νεκρή από την παραλία στο ζωολογικό κήπο Parque de las Leyendas στη Λίμα του Περού. Ένα χρόνο μετά, σε ηλικία πλέον 16 μηνών, το θηλυκό θαλάσσιο λιοντάρι διέψευσε όλες τις εκτιμήσεις και ζει υγιές και ζωηρό  στο πλάι της θετής του μητέρας.

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....