Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

«Μην τρώτε σούπα από πτερύγια καρχαρία»

Ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον «φλερτάρει» και πάλι με τις κάμερες και τη δημοσιότητα, ενώνοντας αυτή τη φορά τις δυνάμεις του με το «συνταξιούχο» - εδώ και λίγους μήνες - αστέρα του NBA Γιάο Μινγκ, στο πλαίσιο παγκόσμιας εκστρατείας κατά της κατανάλωσης σούπας από πτερύγια καρχαρία.

Η επιλογή του Κινέζου Γιάο δεν είναι τυχαία: Κάθε χρόνο, 73 εκατομμύρια καρχαρίες υπολογίζεται ότι
βρίσκουν το θάνατο για τα πτερύγιά τους, τα οποία πωλούνται σε πολυτελή εστιατόρια κυρίως της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, με την τιμή τους να ξεκινά από περίπου 230 ευρώ το κιλό. Από τη Σαγκάη και ενώπιον 30 από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους Κινέζους επιχειρηματίες, οι δύο προσωπικότητες απηύθυναν έκκληση να μπει τέλος σε αυτήν την πρακτική.

Αν και τα πτερύγια καρχαριών χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες γι' αυτό το σκοπό, η κατανάλωση τέτοιας σούπας αποτελούσε μέχρι πρότινος προνόμιο λίγων. «Ιδιαίτερα στην Κίνα, ο κόσμος γίνεται όλο και πιο εύπορος. Πλέον, έχει χρήματα για να αγοράσει σούπα από πτερύγια καρχαρία», είπε μεταξύ άλλων ο Μπράνσον. «Μιλάμε λοιπόν για ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά και για μία μεγάλη προσπάθεια ανάσχεσης αυτής της τάσης».

Στο πλαίσιο της εκστρατείας προβλήθηκε βίντεο, στο οποίο ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Virgin εμφανίζεται να κολυμπά σε απόσταση αναπνοής από φαλαινοκαρχαρίες, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για απειλούμενο είδος. «Εάν σταματήσουμε να αγοράζουμε, θα σταματήσουν να σκοτώνουν», λέει ο Γιάο στο ίδιο βίντεο της διεθνούς οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων WildAid. Ο μπασκετμπολίστας παραδέχθηκε ότι μέχρι το 2006 απολάμβανε και ο ίδιος σούπα καρχαρία, όμως έκτοτε αποφεύγει ακόμη και να παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις, όπου αυτή σερβίρεται.

Παρότι δεν είναι παράνομη, η πρακτική της αφαίρεσης των πτερυγίων από τους καρχαρίες είναι - επιεικώς- φρικτή: οι ψαράδες τα κόβουν και πετούν τα ψάρια πίσω στη θάλασσα, όπου αιμορραγούν μέχρι θανάτου. Τα πτερύγια αποξηραίνονται και στη συνέχεια διοχετεύονται στις ασιατικές αγορές, όπου η τιμή ενός πιάτου σούπας μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 75 ευρώ.
«Στην Κίνα, υπάρχει ο μύθος ότι τα πτερύγια των καρχαριών ξαναφυτρώνουν, όμως αυτό δεν ισχύει», λέει ο Λέι Τσεν Ουόνγκ, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Τζέιν Γκούντολ, το οποίο επίσης πραγματοποιεί εκστρατεία κατά του εμπορίου πτερυγίων. «Στην πραγματικότητα πεθαίνουν με πολύ αργό, επώδυνο και βασανιστικό τρόπο».

Πηγή : NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 19:19

1 σχόλιο:

AMANTA είπε...

Είχα πλήρη άγνοια του θέματος! Βέβαια τέτοια σούπα δεν τρώμε, εμείς με τραχανά τη βγάζαμε στα νιάτα μας και στον τραχανά γυρίζουμε. Αλλά καλά είναι να ξέρουμε, γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να μην μας αφορά

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....