Τα κουνέλια στο αγρόκτημα


1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΟΥΒΑΣ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
2. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ και ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥΣ
3. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
4. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

 ***************************************************************************
"Θα ξεκινήσουμε δείχνοντας την κατασκευή μιας κλούβας κουνελιών για οικιακή χρήση και στη συνέχεια θα σας παρουσιάζω την πορεία της διαβίωσης και της προκοπής τους στο αγρόκτημά μας"

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΟΥΒΑΣ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ


Το ζητούμενο για την εν λόγω κατασκευή, εκτός των φθηνών υλικών, είναι η ασφάλεια, υγιεινή και η αξιοπρεπής και άνετη διαβίωση των ψυχών που θα φιλοξενηθούν από εμάς, ανεξάρτητα αν τα κουνελάκια προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Δικαιούνται κάποια άνεση χώρου (τουλάχιστον) καθώς και θρέψη με φυσικές τροφές προκειμένου να κάνουμε τη διαφορά από τα βιομηχανοποιημένα, τα οποία και δε θέλουμε με κανένα τρόπο να αντιγράψουμε.

Προσωπικά σκέφτομαι στην κλούβα μου να φιλοξενήσω ένα ζευγάρι ενήλικα και τα παιδιά τους. Δηλαδή περίπου 10 άτομα.

Οι διαστάσεις που αποφάσισα μετά από σχετική μελέτη είναι 3 μέτρα μήκος, 1 μέτρο βάθος και 70 εκατοστά ύψος. Το ύψος μη σας φαίνεται πολύ, γιατί που και που τα κουνέλια θέλουν να κάνουν και κάποιο άλμα, μια και είναι στη φύση τους.
Για μια αντίστοιχη κλούβα έλαβα 3 προσφορές από μάστορες οι οποίες κυμαινόντουσαν από 1500 – 2200 €!!! Φυσικά και τα μούτρα μου στράβωσαν και μου έδωσαν την μεγάλη χαρά να πάρω την απόφαση να κάνω την κατασκευή μόνος μου, αφού και τα χέρια μου πιάνουν, αλλά και τα εργαλεία διαθέτω.

Ο τελικός απολογισμός τους κόστους ήταν μόνο 120 €, αλλά σημειώστε ότι για τα σίδερα δεν πλήρωσα τίποτε, αφού εδώ και κάμποσες μέρες ο πατέρας μου είχε βαλθεί να χαλάσει την κληματαριά του. Επίσης για το κόντρα πλακέ θαλάσσης θα βρείτε τιμές ιδιαίτερα υψηλές. Θα επιμείνετε λοιπόν να σας δώσουν κινέζικης προέλευσης γιατί αυτό είναι το φτηνότερο. Αν το εμποτίσετε καλά και το περάσετε και δυο χέρια βερνίκι θαλάσσης δεν πρόκειται να πάθει τίποτα.


ΥΛΙΚΑ

-         Σίδερα (γωνιακά)  για το σκελετό περίπου 22 μέτρα.
-         Μια κουλούρα σύρμα
-         Κόντρα πλακέ θαλάσσης (πάχους 0,80 cm) 4 φύλλα (2,5 μ Χ 1,25)
-         1 κιλό αντισκωριακό (οικολογικό για τα σίδερα)
-         1 κιλό βερνίκι εμποτισμού (για τα ξύλα επίσης οικολογικό)
-         1 κιλό βερνίκι θαλάσσης (για προστασία της ξυλείας)
-         Κάμποσα μέτρα απλό σύρμα δεσίματος
-         Ξυλόβιδες 1,5 cm (με τα ανάλογα ροδελάκια)
-         Κουνελόσυρμα πυκνής πλέξης 8 μέτρα. (ύψος αναλόγως της κατασκευής)
-         Καρδονάκια 5χ5 για το πέτσωμα.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ
- Ηλεκτροσυγκόληση . Εναλλακτικά (σε περίπτωση που κάποιος δε διαθέτει) μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρικό τρυπάνι συνδέοντας τα σιδερένια παλούκια με βίδες και κόντρα παξιμάδια.
- Ηλεκτρικό τρυπάνι με τρυπανάκια κοβαλτίου.
- Τροχό για το κόψιμο των σίδερων και του κουνελοσύρματος
- Σέγα
- Πένσες για το σφίξιμο των συρμάτων
- Γάντια και γυαλιά για την ασφάλειά μας.


Η όλη κατασκευή στηρίζεται σε πόδια ύψους 70 cm, κάτι πολύ βασικό αφού τα κουνέλια αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια όταν βρίσκονται ψηλά.  Προσοχή τώρα. Είναι σημαντικό τα 4 σίδερα που θα χρησιμοποιηθούν για τα πόδια της κατασκευής να προεκτείνονται σε ύψος τόσο, όσο επιθυμούμε να είναι το ύψος της κύριας κλούβας. Δηλαδή, στη δική μου περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν σίδερα 1,40 (70 cm για τα πόδια της βάσης + 70 cm για την κλούβα). Έτσι γλυτώνεις και κόπο, αλλά και η κατασκευή σου είναι πιο στιβαρή.

Δεν πρέπει να παραλείψετε να κολλήσετε στις γωνίες της βάσης ισχυρά λαμάκια (εικόνα 4) για να μειώσετε κατά πολύ την ελαστικότητα της κατασκευής.

Ενδιάμεσα στα 3μετρα οριζόντια σίδερα της βάσης θα πρέπει να ενώσετε κάθετα και άλλα 2 σιδερένια δοκαράκια (εικόνα 1) για την τελική στερεοποίηση της βάσης. Στο τελείωμα του σκελετού θα πρέπει να ενωθούν άλλα 4 σίδερα ή καδρόνια προκειμένου να μπορεί να τοποθετηθεί η σκεπή της κατασκευής, η ξύλινη πλάτη της κλούβας, αλλά και για να στηρίξουμε το κουνελόσυρμα.

Αφού ο σκελετός της κλούβας είναι έτοιμος, μπορούμε να ξεκινήσουμε την τοποθέτησης του κουνελοσύρματος. Μετράμε ακριβώς τα κομμάτια που θα χρειαστούμε και τα κόβουμε ή με ένα κόφτη χεριού, ή με τον τροχό (εύκολος τρόπος).  Και ξεκινάμε από τη βάση. Για την τοποθέτησή του προτίμησα το γερό δέσιμο με σύρμα. Περνάμε κομμάτια λεπτού αλλά γερού σύρματος 15 εκατοστών  από το πρώτο μάτι του κουνελοσύρματος και  βγάζουμε τις δύο άκρες του στην εξωτερική μεριά των σίδερων της βάσης (εικόνα 6). Μετά με 2 πένσες ενώνουμε τις άκρες μέχρι να καταλάβουμε πως έχει σφίξει καλά. Τα συρματάκια τα τοποθετούμε  ανά 10 ή 15 εκατοστά.

Αμέσως μετά συνεχίζουμε τη τοποθέτηση κουνελοσύρματος των κάθετων πλευρών ενώνοντας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Τώρα απομένει η ξύλινη πλάτη και στέγη της κλούβας. Πριν κάνουμε αυτό θα πρέπει να κατασκευάσουμε και δύο μικρά σπιτάκια για να φιλοξενήσουν τους φίλους μας και ακόμα περισσότερο να έχει το θηλυκό ένα ασφαλές καταφύγιο γι’ αυτήν και για τα μωρά της. Οι διαστάσεις που επέλεξα ήταν 50χ50. Κόβουμε τα κόντρα πλακέ  στις διαστάσεις αυτές και τα ενώνουμε, αφού έχουμε τοποθετήσει τα καδρονάκια πετσώματος στις άκρες τους. Στη μία πλευρά που θα χρησιμοποιηθεί για είσοδο, κόβουμε με τη σέγα ένα κομμάτι σε σχήμα τόξου ή όπως βολεύει τον καθένα για είσοδο στο σπιτάκι. Η ένωση γίνεται με τις ξυλόβιδες 1,5 cm. (Στην εικόνα 9 μπορείτε να ξεχωρίσετε αρκετές λεπτομέρειες).

 Για να μη μετακινούν τα κουνέλια τα σπιτάκια τους  κάνουμε τρυπούλες με το τρυπάνι μας στη βάση τους και τα στερεώνουμε με σύρμα στη βάση της κλούβας. Αν αποφασίσετε οι στερεοποιήσεις να γίνουν με σύρμα, θα πρέπει όλα τα συρματάκια να είναι στην εξωτερική μεριά της κλούβας προκειμένου να μην πληγωθεί κανένα ζώο.

Η τοποθέτηση της πλάτης (αφού έχουμε κόψει το κόντρα πλακέ στις ακριβείς διαστάσεις) γίνεται πολύ εύκολα, χωρίς να ξεχάσουμε να βιδώσουμε στην επάνω μεριά του εσωτερικά ένα καδρονάκι πετσώματος κατά μήκος, προκειμένου να στηριχτεί με ασφάλεια η στέγη. (Εικόνα 10).

Τέλος απομένει η στέγη. Φροντίζουμε να προεξέχει αρκετά από το σώμα της κλούβας για προστασία από τον ήλιο και τη βροχή (εικόνα 8). Η στήριξη της στέγης στην πλευρά της πλάτης γίνεται με τις ξυλόβιδες και τις ροδέλες στο δοκαράκι πετσώματος που έχουμε ήδη τοποθετήσει. Στις υπόλοιπες πλευρές με δέσιμο λεπτού σύρματος από τα οριζόντια σιδερένια δοκάρια της κορυφής της κλούβας (στην εικόνα 5 μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες). Μη ξεχάσετε να στοκάρετε τις τρυπούλες που περνούν τα σύρματα για να έχουμε μόνωση από τη βροχή.

Σύμφωνα με το μέγεθος της κλούβας κάντε και τα αντίστοιχα πορτάκια. Σιγουρευτείτε πως μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλο το μήκος της, για να μπορείτε να καθαρίζετε με άνεση εσωτερικά και να φροντίζετε τα ζωντανά σας.

Με το αντισκωριακό εκτός από τα σίδερα, περάστε και τη βάση του κουνελοσύρματος οπωσδήποτε για να αποφύγετε την οξείδωση από τα ούρα των κουνελιών. Επίσης επειδή οι πατούσες τους είναι ευαίσθητες φροντίστε σε κάποια σημεία να υπάρχει στρωμνή από άχυρο, κατά προτίμηση μέσα και έξω από τα σπιτάκια τους, για να έχουν τη μεριά για τη ξεκούρασή τους.
Στην 5η φωτογραφία μπορείτε να δείτε την κλούβα σχεδόν ολοκληρωμένη.

Καλό είναι να κρεμάσετε κάποια κομμάτια σκληρού ξύλου εσωτερικά για να εκτονώνουν τις τάσεις ροκανίσματος και της όποιας επιθετικότητας μεταξύ τους. Να είστε έτοιμοι να βάλετε χωρίσματα όταν σιγουρευτείτε πως η κουνέλα σας πρόκειται να γεννήσει, προκειμένου να μη στρεσάρεται από το αρσενικό και να προφυλάξετε να μικρά από την επιθετικότητά του. Όταν τα μικρά θα γίνουν 3 εβδομάδων επίσης θα πρέπει να απομονωθούν από τη μητέρα και από τον πατέρα με νέο χώρισμα.

Για ταΐστρες και ποτίστρες (εικόνα 7) θα βρείτε στα καταστήματα νομής αρκετές ποιότητες  και  μεγέθη. Επιλέξτε αυτά που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες.

Καλή επιτυχία!
 ************************************************************************
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ ΜΟΥ
07/06/2011

Κατέφθασαν το μεσημεράκι 2 θηλυκές κούκλες σε άσπρο - μαύρο κι ένας κατάμαυρος επιβήτορας, ο οποίος αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ, άρχισε να φλερτάρει άγρια τις νεαρές. Φυσικά και δεν του "έκατσαν", εξαναγκάζοντάς τον σε ξέφρενα κυνηγητά με μικρά διαλείμματα για νερό και τριφύλλι. Πάντως εγκλιματίστηκαν πολύ γρήγορα και εύκολα.  Η αρχική μου εκτίμηση ήταν για ένα ζευγάρι, αλλά οι γνώστες αφού εκτίμησαν το μεγάλο μέγεθος της κλούβας, μου συνέστησαν δύο θηλυκά κι ένα αρσενικό.
Η πρώτη ερωμένη.....

Ο "κουνελάς" είναι ο αγαπητός κυρ Βαγγέλης, ευαισθητοποιημένος με ότι είναι βιολογικό. Τα κουνέλια του είναι σχετικά μικρόσωμα, αφορούν Ελληνική ράτσα και είναι πεντακάθαρα και υγιέστατα. Ο κυρ Βαγγέλης μένει στην Αχαγιά και τα τηλέφωνα για όποιους επιθυμούν να προμηθευτούν κουνέλια είναι : 26930 61288 και 6936410101. Τα κάνει και delivery, πράγμα που συμφέρει, γιατί θα τον στριμώξετε για διάφορες κουνελοσυμβουλές. Περιττό να σας αναφέρω πως ξετρελλάθηκε με την κλούβα.......

Η τιμή των κουνελιών είναι 20 € έκαστο. Σύνολο 60 €.


 *************************************************************************
10/06/2011

Η άλλη ροκανίζοντας το φρούτο της
Συνελήφθη η πιο μικρόσωμη κουνέλα να ερωτοτροπεί σφόδρα με τον δον ζουάν. Οι επαφές είναι πολύ μικρής διάρκειας και επαναλαμβάνονται αρκετές φορές. Αργά το απόγευμα το αρσενικό ήταν τόσο αποκαμωμένο που σχεδόν κοιμόταν όρθιο!
Η άλλη θηλυκιά όταν την πλησιάζει τρέχει και ξεφεύγει.
Δύο μέρες μετά 12/6/2011 τα πράγματα έδειχναν πως είναι πιθανό να συνευρέθηκαν ερωτικά και το άλλο ντουέτο. Εκτός κι αν αποφάσισαν να μείνουν απλά φίλοι, πράγμα που δε νομίζω :)
*************************************************************************

15/06/2011
 Τα πράγματα έχουν ηρεμήσει σε ότι αφορά το κομμάτι του σέξ, τα τρία κουνέλια συνυπάρχουν αρμονικά, χωρίς εξάρσεις. Λατρεύουν το φρέσκο αγγούρι, και ροκανάνε τα ακατέργαστα κομμάτια ξύλων που τους έχω βάλει, προκειμένου να εξασκούν τις δεξιότητές τους.
Στιγμές χαλάρωσης

Καταναλώνουν αρκετή ποσότητα ξερού τριφυλλιού και αρκετό νερό. Υπολογίζω πως πίνουν γύρω στο 1lt ημερησίως, άρα οι 3 ποτίστρες x 1.5 lt η κάθε μια είναι ικανοποιητικές. Για την ξηρά τροφή είναι τοποθετημένες 3 ταίστρες με κριθάρι και βρώμη, από τις οποίες καταναλώνουν μικροποσότητες.
*************************************************************************
26/06/2011
Τοποθέτησα τα χωρίσματα. Οι δύο κουνέλες στο αριστερό και δεξί μέρος με τα σπιτάκια και ο κούνελος στη μέση. Και τα τρία κουνέλια έχουν από μία ποτίστρα και μία ταίστρα. Αν έχουν πάει όλα καλά, σε λίγες μέρες θα έχουμε γεννητούρια!
************************************************************************
1/07/2011
 Χμμμ! Γεννητούρια είπα? Χτες διαπίστωσα πως η μια κουνέλα είναι τελικά κούνελος!! Φάνηκαν όλα τα προσόντα του κατά τη διάρκεια ούρησης! Ρε πλάκα έχουμε! Αυτό με έβαλε σε σκέψεις, πως αφού όταν ήρθαν στο κτήμα τα κουνέλια, ξεχώριζε πολύ καλά ο μαύρος πως είναι αρσενικός, άρα τα 2 άσπρα ήταν πολύ μικρής ηλικίας και πιθανότατα να μην έχει συλλάβει ούτε η original θηλυκιά. Δεν πειράζει. Θα περιμένω 1-2 βδομάδες και θα επαναλάβουμε τις προσπάθειες.
***************************************************************************
23/08/2011
 Μετά από αρκετό καιρό ξαναγράφω. Όταν αποφασίσαμε να σφάξουμε τα δύο άσπρα  κι αφού δεν είχαμε δει κάποιο αποτέλεσμα, καθαρίζοντας το θυληκό είδαμε 8 έμβρυα. Κόντευε δηλαδή να γεννήσει. Απαγοήτευση πλήρης. Παρήγγειλα δύο νέες κουνέλες από άλλο παραγωγό. Είναι πιο μεγαλόσωμες από τις προηγούμενες. Έχουν φοβερή όρεξη κι όταν δείχνουν να ενοχλούνται χτυπούν δυνατά τα πόδια τους στην κλούβα. 

17/10/2011
  Αφού είχαμε σιγουρευτεί για την ερωτική συνεύρεση των κουνελιών, τα χωρίσαμε και περιμέναμε. Ένα απόγευμα η μια κουνέλα είχε στρώσει το σπιτάκι της με άφθονο μαλλί και τριφύλλι μαδώντας το από την περιοχή του στήθους. Μιλάμε για μεγάλη ποσότητα μαλλιού!! Επιτέλους την επόμενη θα βλέπαμε τα νέα κουνελάκια.

*************************************************************************** 

18/10/2011
  Αντί για χαρά πήραμε λύπη. Τέσσερα μισοφαγωμένα μεγάλα μωρά έξω από τη φωλιά και μέσα τίποτα. Ίσως να στρεσαρίστηκε από το νέο μας σκυλάκι, ίσως να μην είχε γάλα να θηλάσει, ίσως να της έλειπε η βιταμίνη Α. Δε ξέρω τι να υποθέσω. Σίγουρα η φύση είχε τους λόγους της.

***************************************************************************
14/1/2012
  Αυτή τη φορά έκανα εγώ την ανοησία. Δεν υπολόγισα σωστά τις ημέρες και ο κούνελος ήταν μαζί με την κουνέλα. Αυτή γέννησε και την επόμενη βρήκαμε 5 νεκρά μωρά. Πάντως δεν ήταν φαγωμένα αυτή τη φορά. Όλα τα είχε βγάλει έξω από τη φωλιά. Θα κάνουμε πάλι τη διαδικασία προσεκτικά. Ελπίζω το μητρικό ένστικτο να λειτουργήσει σωστά και γλυτώσει η κουνέλα το σφάξιμο κι εμείς τη στενοχώρια. Αποφασίσαμε και περιφράξαμε ένα αρκετά μεγάλο χώρο γύρω από το κοτέτσι και την κλούβα των κουνελιών, ώστε να μην ενοχλούνται τα ζωντανά από τα σκυλιά. Έβαλα σκληρό κουνελόσυρμα αραιής πλέξης και λειτούργησε πολύ καλά. Επί πλέον κάποιες μέρες ελευθερώνουμε τα κουνέλια στο χώρο αυτό και δείχνουν ευτυχισμένα.
 ***************************************************************************
27/2/2012
 8 παχουλά κουνελάκια έξω από τη γεννήστρα νεκρά. Η κυρία μάλλον δεν κάνει για μητέρα, ή κάτι της λείπει για το ρόλο αυτό. Ο επόμενος ρόλος της θα παιχτεί στην κατσαρόλα με μπόλικα κρεμμύδια. Δυστυχώς τα κουνέλια δεν τα προορίζω για παιχνίδι και η κατάληξη των μη αποδοτικών είναι αυτή. Εδώ και μια εβδομάδα ο φίλος μου ο Λάζαρος  μου έφερε μια πανέμορφη κουνέλα και ευελπιστώ σε κάποιο αποτέλεσμα.
***************************************************************************
22/3/2012
 Κατέβασα ένα σωρό πληροφορίες από το internet από Αμερικανούς κουνελοτρόφους και κατέληξα στο συμπέρασμα πως χρειάζομαι μια γεννήστρα. Ξέχωρα από το σπιτάκι της, θέλει ένα ειδικό χώρο για τις γέννες. Έφτιαξα αμέσως μια από ξύλα παλέτας που δεν είναι χημικά εμποτισμένα και θα την τοποθετήσω 10 μέρες πριν τον αναμενόμενο τοκετό.
 ***************************************************************************
10/4/2012
 Η γεννήστρα τοποθετήθηκε πιο μακρυά από το σπιτάκι της κουνέλας. Αυτή δε, τρώει μεγάλες ποσότητες μηδικής και χλωρής βρώμης. Κάποια από τα ξερά κλαράκια τα παίρνει και τα τοποθετεί στη γεννήστρα, ενώ κάποια που της βάζω εγώ, πηγαίνει κατευθείαν και τα βγάζει με νεύρο. Σκέφτομαι να μη ξαναβάλω το χέρι μου εκεί.
 ***************************************************************************
18/4/2012
 Η κουνέλα έχει φτιάξει μια τέλεια φωλιά! Για να δούμε! Την περιποιείται τακτικά ενώ συνεχίζει να τρώει μεγάλες ποσότητες. Το νερό της πεντακάθαρο, στο κτήμα επικρατεί ησυχία, όλες οι συνθήκες είναι τέλειες. Αναμένουμε.......***************************************************************************21/4/2012
Επιτέλους! Πήραμε χαρά μεγάλη! Έχουμε 7 υγιέστατα κουνελάκια που απολαμβάνουν την πλήρη φροντίδα της μαμάς τους! Το Σάββατο το πρωί είδα πως έβγαζε μαλλί με ζήλο από το στήθος της και το τοποθετούσε στην γεννήστρα.

 Ήδη είχα κι ένα σχόλιο από ένα αναγνώστη του blog που μου έδωσε να καταλάβω πως είχα κάνει τα πράγματα όπως έπρεπε. Το μεσημεράκι πήγαμε με ησυχία να ελέγξουμε και είδαμε την κουνέλα να τρώει σα να μη τρέχει τίποτα και μέσα στη φωλιά κάτι να κινείται. Έβαλα γάντια για να μην αφήσω μυρωδιές και τα ψηλάφισα. 7 στον αριθμό και καμμία απώλεια! Όλα με πρησμένες κοιλίτσες μαζεμένα στη φωλίτσα και ζωηρά. Τα αφήσαμε στην ησυχία τους και φύγαμε σιωπηλοί και καταχαρούμενοι. Να μας ζήσουν λοιπόν........

***************************************************************************
22/4/2012
Όλοι μας με αγωνία θέλαμε να δούμε την πορεία τους τη δεύτερη μέρα. Όλα πήγαν εξαιρετικά καλά. Τα μωρά βγάζουν μικρούς ήχους και αναπηδούν μέσα στη φωλίτσα. Ο πατέρας κούνελος δείχνει ανήσυχος. Ίσως τα έχει ακούσει ή τα έχει μυριστεί και τα ένστικτά του είναι φονικά. Ευτυχώς είναι καλά ασφαλισμένος στο δικό του χώρο και δε διατρέχει κανείς, κανένα απολύτως κίνδυνο.
Έπεται συνέχεια με τα μωρά......
***************************************************************************
Μετά την πρώτη εβδομάδα
2 εβδομάδων
Είναι απίστευτη η ταχύτητα με την οποία μεγαλώνουν τα μικρά. Όταν ψάχνω στη γεννήστρα για σιγουρευτώ πως όλα είναι καλά, η κουνέλα παρακολουθεί άγρυπνα μη συμβεί κάτι κακό στα μικρά της. Και κάτι άλλο που παρατήρησα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Τις τελευταίες ημέρες την έβλεπα να κάθεται σε σημείο που δε συνήθιζε ποτέ. Ακριβώς στο χώρισμα με το αρσενικό. Εκεί εκτός από πλέγμα έχω βάλει κι ένα κοντραπλακέ θαλάσσης για να μη στρεσάρεται βλέποντας τον. Το κοντραπλακέ είναι από τη μεριά του αρσενικού. Αυτός είχε αρχίσει να το ροκανίζει στην κάτω μεριά έχοντας καταφέρει να κάνει ένα άνοιγμα που χωρούσε το μισό κεφάλι του. Βέβαια από την άλλη πλευρά συνάντησε το πλέγμα, αλλά η κουνέλα δεν γνώριζε πως δεν διατρέχει κίνδυνο. Έτσι πολλές ώρες της ημέρας τις περνούσε φράζοντας το άνοιγμα. Βέβαια φρόντισα να το καλύψω άμεσα. Μόλις σιγουρεύτηκε για την ασφάλεια του χώρου της, σταμάτησε να ξαπλώνει εκεί και επέστρεψε στις παλιές της συνήθειες.
***************************************************************************
18/5/2012
  Τα μικρά έχουν μεγαλώσει και ζωηρέψει πάρα πολύ. Είναι πια σχεδόν ενός μηνός. Τα 5 είναι πολύ επιφυλακτικά όταν πλησιάζω. Τα άλλα δύο ανέχονται την παρουσία μου και δεν κρύβονται. Έχουν αρχίσει και ροκανίζουν διάφορα από την τροφή της μάνας τους και λατρεύουν τα τρυφερά φύλλα μουριάς και τους μικρούς ζωχούς.
***************************************************************************
26/6/2012
  Τα κουνελάκια στον καινούργιο τους χώρο διαβιώνουν εξαιρετικά καλά. Τρώνε με απίστευτη όρεξη. Το διαιτολόγιο τους εκτός από την ξηρά τροφή (βρώμη - κριθάρι - τριφύλλι ξερό) περιλαμβάνει ένα σωρό φρέσκα λαχανικά και φύλλα δέντρων όπως της μουριάς μαζί με λίγο κλαράκι. Τρώνε με ευχαρίστηση τα βλήτα, καθώς και
 Εκτός των 7 κουνελιών, αγόρασα και ένα μικρό θυληκό στην ίδια ηλικία περίπου με τα υπόλοιπα, το οποίο πρόκειται να το κρατήσω για αναπαραγωγή.
  Επίσης επειδή οι κότες είναι μεγάλοι κλέφτες και έμπαιναν κάτω από την κλούβα των κουνελιών κλέβοντας στην κυριολεξία τα λαχανικά από τις τρυπούλες του κουνελοσύρματος, έβαλα ένα συρματόπλεγμα πυκνής πλέξης περιμετρικά κι έτσι ησύχασαν όλοι. Εκτός φυσικά από τα κοτόπουλα που δε μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στα ξένα τρόφιμα :-)

Κάποιες εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες από το:

http://kounelia.blogspot.com/2008/01/blog-post_2807.html


ΦΡΟΥΤΑ - ΛΙΣΤΑ ΑΣΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

(απ’ τα αρχεία του House Rabbit Society
και των περιφερειακών κλάδων του)


Ποσότητα: 1-2 κουταλιές της σούπας ανά 2.700 κιλά σωματικού βάρους κουνελιού.

Φρουτά με υψηλά ποσοστά σακχάρων, όπως οι μπανάνες, τα σταφύλια, τα κεράσια, το καρπούζι, το πεπόνι θα πρέπει να χορηγούνται σπάνια και σε ελάχιστη ποσότητα, μόνο σα λιχουδιές. Στα κουνέλια αρέσουν τα γλυκά, κι αν τ’αφήσετε θα καταβροχθίσουν ο,τιδήποτε σακχαρούχο και θ’ αφήσουν την υγιεινή τροφή τους (άχυρο, λαχανικά) στο πιάτο.

Σε όλα τα φρούτα ν’ αφαιρείτε τα κουκούτσια (είναι επικίνδυνα για πνιγμό) και τα κοτσάνια.

Προσοχή: Tο λεμόνι και το αβοκάντο δεν πρέπει να δίνονται στα κουνέλια, γιατί είναι τοξικά, όπως και πολλά απ’ τα λεγόμενα τροπικά ή εξωτικά φρούτα.

Ξινόμηλα
Mήλα (Προσοχή, αφαιρείτε το κοτσάνι και τα κουκούτσια, είναι τοξικά)
Aγριοφράουλες
Bατόμουρα
Πεπόνι
Kαρπούζι
Πορτοκάλι
Aχλάδι
Bερύκοκο
Pοδάκινο
Aνανάς
Παπάγια
Φράουλες

ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΛΙΣΤΑ ΑΣΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

(απ’ τα αρχεία του House Rabbit Society
και των περιφερειακών κλάδων του και του Carrot Cafe)


Ποσότητα: 1-2 φλυτζάνια ανά 2.700 κιλά σωματικού βάρους κουνελιού.

Eπιλέξτε τουλάχιστον τρία είδη λαχανικών ημερησίως. H ποικιλία είναι αναγκαία για την πρόσληψη των απαιτούμενων βιταμινών, με, απαραιτήτως, ένα τη μέρα που να περιέχει βιταμίνη A (σημειώνεται παρακάτω με *). Προσθέστε ένα είδος λαχανικού τη φορά. Σταματήστε τη χορήγησή του, αν διαπιστώσετε ότι προκαλεί μαλακά κόπρανα ή διάρροια. Mην δίνετε ποτέ λαχανικά άπλυτα ή ραντισμένα με εντομοκτόνα.

Tα λαχανικά τα σημειωμένα με (!) πρέπει να χορηγούνται σπάνια, γιατί περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα οξαλικού άλατος και ενδέχεται να είναι τοξικά σε συσσωρευμένες ποσότητες με την πάροδο του χρόνου.

- Bλαστάρια αλφάλφα, τριφυλλιού και ραπανιού (όχι το ραπανάκι)
- Bασιλικός
- ‘Aνιθος
- Pαδίκια άγρια (όχι τις ρίζες)
- Pαδίκια Iταλικά (ήμερα) (όχι τις ρίζες)
- Aντίδια* (όχι τις ρίζες)
- Φύλλα παντζαριού* (μόνο φύλλα, όχι το παντζάρι)
- Mποκ Tσόϋ
- Mπρόκολο* (κυρίως τα φύλλα και τους μίσχους). Προσοχή, το ίδιο το μπρόκολο μπορεί να προκαλέσει αέρια (τυμπανισμό)
- Λαχανάκια Bρυξελλών (Προσοχή, μπορεί να προκαλέσουν αέρια (τυμπανισμό)
- Φύλλα καρότου και καρότα* (Προσοχή, τα καρότα σε μικρή ποσότητα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα)
- Σέλινο (όχι τα χοντρά κοτσάνια, κυρίως τα φύλλα, τα λεπτότερα κοτσάνια κομμένα σε κομματάκια των 2 εκ.)
- Kολίανδρος
- Φύλλα τριφυλλιού
- Φύλλα κράμβης* (σε μικρές ποσότητες, περιέχουν πολύ ασβέστιο)
- Φύλλα και άνθη πικραλίδας (dandelion)* (σε μικρές ποσότητες, περιέχουν πολύ ασβέστιο)
- Zωχοί
- Πράσινες πιπεριές (όχι τις καυτερές)
- Aγριολάχανο (kale)* (!)
- Mέντα
- Δεντρολίβανο
- Pίγανη
- Θυμάρι
- Φύλλα βρούβας*
- Mαϊντανος* (σε μικρές ποσότητες, περιέχει πολύ ασβέστιο)
- Δυόσμος
- Pαντίτσιο (raddichio)
- Mαρούλι με σκούρα φύλλα* (όχι με ανοιχτόχρωμα φύλλα ούτε το τύπου άϊσμπεργκ (iceberg) (Προσοχή, μπορεί σε μερικά κουνέλια να προκαλέσει διάρροια)
- Pόκα
- Σπανάκι (!)
- Xόρτο σταριού
- Nτομάτα (σε μικρές ποσότητες, περιέχει σάκχαρα. Προσοχή: τα φύλλα και το κοτσάνι της ντομάτας είναι τοξικά και πρέπει να αφαιρούνται)
- Aγγούρι
- Kολοκυθάκι


ΛAXANIKA KAI ΦYTA ΠOY ΔEN ΠPEΠEI NA ΔINONTAI ΠOTE ΣTO KOYNEΛI:


1) Mπορούν να προκαλέσουν αέρια ή περιέχουν πολλά σάκχαρα και άμυλο:

- Φασόλια, φακές, ρεβύθια και γενικά όσπρια
- Λάχανο
- Kουνουπίδι
- Πατάτες (άσπρες και κόκκινες)
- Παντζάρια
- Kαλαμπόκι (φρέσκο κι αποξηραμένο)
- Mπιζέλια - αρακάς (φρέσκα κι αποξηραμένα)

2) Eπικίνδυνα, συμπεριλαμβάνουν ουσίες που καταστρέφουν θρεπτικά συστατικά – MHN TA TAΪZETE

- Γλυκοπατάτες
- Bλαστάρια μπαμπού
- Aραβόσιτος
- Kεχρί
- Φτέρη
- Φύλλα τσαγιού
- Kαφές, φύλλα, σπόρους καφέ

3) Eπικίνδυνα, περιέχουν τοξίνες – MHN TA TAΪZETE

- Σόγια
- Kρεμμύδια και βολβούς
- Λεμόνι και φλούδες από λεμόνι

4) Mπορούν να δημιουργήσουν δυσκοιλιότητα:

- Σπόροι
- Kαρύδια, φουντούκια, φιστίκια, αμύγδαλα κλπ.
- Δημητριακά
- Aποξηραμένοι σπόροι καλαμποκιού, φασολιού και μπιζελιού

5) Πράγματα που πρέπει να προσέχετε:

- Tα καρότα, οι βολβοί και οι ρίζες περιέχουν πολλά σάκχαρα και μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα (ειλεό ή διάρροια) σε μερικά κουνέλια
- Tο σέλινο, το σέλερυ και συναφή λαχανικά περιέχουν στους μίσχους τους ίνες που πρέπει ν’ αφαιρεθούν πριν τα ταΐσετε. Aλλιώς, δώστε μόνο τα φύλλα ή κόψτε τους μίσχους σε μικρά κομματάκια του 1-2 εκατοστών
- Tο μαρούλι με φύλλα ανοικτού χρώματος, ειδικά αυτό του τύπου άϊσμπεργκ (iceberg) έχει τη φήμη ότι προκαλεί διάρροια σε πολλά ζώα, όχι μόνο στα κουνέλια. Δεν συνιστώ να δίνετε τέτοιο μαρούλι στα κουνέλια, παρόλο που πολλοί ιδιοκτήτες λένε ότι τα ταϊζουν χωρίς πρόβλημα
- Aνθη και φυτά κήπου, φυτά εσωτερικού χώρου, κακτοειδή είναι πολλά απ’ αυτά τοξικά για τα κουνέλια. Αν δεν ειστε 100% σίγουροι ότι μπορεί με ασφάλεια να φαγωθεί κάποιο λουλούδι, φύλλο, κλαδί ή φυτό απ’ το κουνέλι σας, μην το δώσετε.
- Aν δεν είστε απολύτως σίγουροι αν πρέπει να δώσετε κάτι στο κουνέλι σας ή όχι, MHN το δώσετε. Yπάρχουν πολλές άλλες ασφαλείς τροφές που δεν θέτουν την υγεία του σε κίνδυνο

ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΩ 'Η ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΟΥ;

(απ’ τα αρχεία του Carrot Cafe)


- Πρέπει να δίνω λαχανικά στο κουνέλι μου;

H σύντομη απάντηση είναι «ναι», με κάνα ‘δυο ενστάσεις. Kουνέλια τα οποία λαμβάνουν μία διατροφή που συνίσταται κυρίως από ξηρά τροφή (pellets) ενδέχεται να παρουσιάσουν ευκοίλια κόπρανα όταν πρωτοφάνε λαχανικά. Eξαιτίας αυτού, πολλοί συνιστούν να χορηγηθεί αρχικά μια πολύ μικρή ποσότητα (μια μικρή φέτα καρότου ή ένα κοτσάνι μαϊντανός) λαχανικών ημερησίως για τρεις μέρες. Αν δεν παρουσιαστούν αντιδράσεις ή προβλήματα, τότε το συγκεκριμένο λαχανικό μπορεί να προστεθεί στην ημερήσια δίαιτα. Σε διάστημα ορισμένων εβδομάδων περισσότερα και περισσότερα λαχανικά μπορούν να προστεθούν, ένα κάθε φορά. Οσο ο οργανισμός του κουνελιού σας συνηθίζει την φρέσκια τροφή μπορείται να προσφέρετε μεγαλύτερη ποσότητα.

- Γιατί πρέπει να δίνω λαχανικά;

Yπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα λαχανικά στην διατροφή των κατοικιδίων κουνελιών. Eνας απ’ τους σημαντικότερους είναι η ποικιλία και επειδή τα κουνέλια δείχνουν να αρέσκονται στα λαχανικά τόσο πολύ. Oπως και με τους ανθρώπους, τα λαχανικά είναι επίσης μια καλή, φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών. Tα λαχανικά είναι επιπλέον μια καλή πηγή υγρών για τα κουνέλια, γεγονός που συμβάλει σημαντικά στην κινητικότητα του γαστρεντερικού τους συστήματος.

- Γιατί μερικοί άνθρωποι λένε να μην δίνουμε καθόλου λαχανικά στα κουνέλια;

O ακριβής λόγος αυτού του ισχυρισμού δεν είναι ευκρινής. Mπορεί να βασίζεται στο γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι δεν χορήγησαν σταδιακά και σε μικρές ποσότητες λαχανικά στα κουνέλια τους, με αποτέλεσμα αυτά να παρουσιάσουν διάρροια. Eπίσης, τα λαχανικά δεν είναι πολύ πλούσια σε ενέργεια και αν κάποιος έχει ιατρικούς λόγους να παχύνει το κουνέλι του, τότε τα λαχανικά θα κάνουν το κουνέλι να αισθάνεται ότι έχει γεμάτο στομάχι, χωρίς να έχει προσλάβει πολλές θερμίδες. Kατά την δική μου εμπειρία, δεν βλάπτει καθόλου η χορήγηση λαχανικών και βοτάνων στα κουνέλια, αρκεί ν’ ακολουθούνται οι προτεινόμενες ποσότητες και εξαιρέσεις.

- Σε τί ηλικία πρέπει ν’ αρχίσει το κουνέλι μου να τρώει λαχανικά;

H απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι μονίμως σε αναθεώρηση. Aπ’ τη μια πλευρά υπάρχει το επιχείρημα ότι το μωρά κουνέλια δεν πρέπει να τρώνε καθόλου λαχανικά μέχρι να γίνουν 4-6 μηνών τουλάχιστον. Tα μωρά κουνέλια, ιδίως αυτά που απογαλακτίστηκαν σε πολύ μικρή ηλικία, έχουν πολύ ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα και παθαίνουν πολύ εύκολα διάρροια. Aπ’ την άλλη πλευρά, υπάρχει το επιχείρημα ότι τα άγρια κουνέλια στη φύση τρώνε λαχανικά από την βρεφική ηλικία χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πιστεύω πως κι οι δύο πλευρές έχουν δίκιο. Πιστεύω ότι ένα κουνέλι που απογαλακτίστηκε πριν την ηλικία των 8 εβδομάδων και εκτέθηκε στο στρεσογόνο περιβάλλον ενός pet shop είναι πιθανότερο να πάθει διάρροια αν φάει λαχανικά ή κάποια άλλη ασυνήθιστη τροφή. Γι’ αυτή την κατηγορία κουνελιών συνήθως συνιστώ άχυρο και ξηρά τροφή για τους πρώτους 1-2 μήνες στο καινούργιο τους σπίτι. Aυτό δίνει το χρόνο στη χλωρίδα του εντέρου να σταθεροποιηθεί. Mετά απ’ αυτό είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθούν γαστρεντερικές διαταραχές από τα λαχανικά ή άλλες νέες τροφές. Πολλοί πάντως λένε ότι έδιναν λαχανικά στα κουνέλια τους ακόμα και πριν την ηλικία των 4 μηνών χωρίς πρόβλημα.

‘Aρα το αν θα δώσετε λαχανικά στο κουνέλι σας σ’ αυτή την ηλικία είναι δική σας απόφαση. Συνιστώ, αν δείτε να παρουσιάζει το κουνέλι σας γαστρεντερικά προβλήματα, να περιμένετε να του δώσετε λαχανικά ή άλλες νέες τροφές σε μεγαλύτερη ηλικία. ‘Oπως και με τα ενήλικα κουνέλια οποιεσδήποτε καινούργιες τροφές πρέπει να δίνονται ένα τη φορά, σε πολύ μικρή ποσότητα και σταδιακά σε βάθος χρόνου. Αν παρατηρήσετε διάρροια, σταματήστε τη χορήγηση λαχανικών αμέσως.

- Συμπέρασμα

Tα λαχανικά είναι μια καλή προσθήκη στην διατροφή των κουνελιών σας. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό διατηρεί ενυδατωμένο το γαστρεντερικό τους σύστημα, περιέχουν μεταλλικά στοιχεία που συμβάλλουν στην υγεία των κουνελιών σας και είναι σίγουρο ότι τα κουνέλια σας θα τα λατρέψουν!

*******************************************************************************

ΚΟΥΝΕΛΙΑ - ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ!

Πότε το κουνέλι σας πρέπει να πάει στον κτηνίατρο TΩPA
(από τα αρχεία του Rabbit Welfare Association
της Mεγάλης Bρεταννίας)


Aκόμα κι οι πιο έμπειροι ιδιοκτήτες κουνελιών τρέμουν τη στιγμή που το κουνέλι τους θ’ αρρωστήσει. Kαι, ενόσο είναι αρκετά κακό να βρείτε το κουνέλι σας άρρωστο γυρίζοντας σπίτι σας κατά τις εργάσιμες ώρες, είναι ακόμα χειρότερο να κάνετε αυτή την ανακάλυψη γυρίζοντας απ’ τη βραδυνή σας έξοδο στις 3 η ώρα τα ξημερώματα. Tί να κάνετε; Nα τηλεφωνήσετε στον κτηνίατρο στη μέση της νύχτας; Ή μπορείτε να περιμένετε μέχρι το πρωϊ; Eλπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει, αν βρεθείτε σ’ αυτή τη θέση.

Προφανώς, δε μπορούμε να καλύψουμε σ’ ένα άρθρο κάθε περιστατικό. Aν το κουνέλι σας δεν δείχνει καλά την ώρα που πάτε για ύπνο, πρέπει κάθε λίγες ώρες να σηκώνεστε και να ελέγχετε πώς είναι, και, αν η κατάσταση χειροτερέψει, να καλέσετε τον κτηνίατρο. Αν το κουνέλι σας παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα που δεν αναφέρεται εδώ, αλλά, παρ’ όλ’ αυτά σας ανησυχεί, ακολουθήστε το ένστικτό σας – είναι ασφαλέστερο ν’ αντιδράσετε υπερβολικά παρά καθόλου. Στο κάτω-κάτω, το χειρότερο που μπορεί να σας συμβεί είναι να τρέξετε άδικα στον κτηνίατρο, πραγμά που μπορεί, βέβαια, να ζημιώσει το πορτοφόλι σας, παρ’ όλ’ αυτά είναι καλύτερο απ’το να ρισκάρετε τη ζωή του κουνελιού σας.

Ποιά είναι η διαφορά με τα κουνέλια;

Tα κουνέλια είναι γεννετικά προγραμματισμένα να κρύβουν τις αρρώστιες τους. Aυτή είναι συμπεριφοριολογική προσαρμογή ενός πλάσματος που βρίσκεται στον πάτο της τροφικής αλυσίδας: ένα άγριο κουνέλι που θα έδειχνε προς τα έξω φανερά σημάδια ασθένειας, θα ήταν εύκολος στόχος για τα αρπακτικά ζώα.

Δυστυχώς, όσον αφορά τα κατοικίδια κουνέλια αυτή η τάση να κρύβουν τις ενδείξεις ασθένειας μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. Eνώ, για παράδειγμα, ένας σκύλος με στομαχόπονο δείχνει αξιολύπητος απ΄το ύφος και τη συμπεριφορά του, τα κουνέλια ποτέ δεν θα περιφέρουν από δω κι από κει την αδιαθεσία τους. Στην πραγματικότητα, θα φέρονται αρκετά φυσιολογικά, «όπως πάντα, ίσως λίγο πιο ήσυχα, λιγότερο κινητικά», ακόμα κι αν βρίσκονται στο κατώφλι του θανάτου. Kάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα, τα κουνέλια είναι μικρά ζώα. Aυτό σημαίνει ότι, αν αρρωστήσουν, μπορούν να αφυδατωθούν και να παρουσιάσουν υποθερμία πολύ γρήγορα.

Aμεση κτηνιατρική βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας, αν το κουνέλι σας βρεθεί στη θέση να πρέπει να παλέψει για τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ασθένειας. Mια 24ωρη καθυστέρηση «για να δούμε πώς θα πάει» μπορεί ν’ αποδειχθεί μοιραία.

Tα παρακάτω είναι σημάδια κινδύνου που δείχνουν ότι πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον κτηνίατρο AMEΣΩΣ:

- το κουνέλι έχει δυσκολία στην αναπνοή ή/και η γλώσσα και τα χείλη του έχουν κυανό (μελανό) χρώμα
- το κουνέλι έχει σοβαρή διάρροια (νερουλά κόπρανα)
- το κουνέλι έχει ακατάσχετη αιμορραγία από ανοικτή πληγή ή έχει υποστεί επίθεση
- το κουνέλι μπορεί να έχει σπάσει την σπονδυλική στήλη, την πλάτη ή κάποιο πόδι
- το κουνέλι δείχνει άψυχο, καταρρέει ή κινείται τρικλίζοντας ή είναι κρύο (παγωμένα αυτιά)
- το κουνέλι πονάει
- το κουνέλι δεν τρώει
- το κουνέλι προσβλήθηκε από μύαση (flystrike)


Kαλέστε αμεσως τον κτηνίατρο, αν…

- Tο κουνέλι έχει δυσκολία στην αναπνοή ή/και η γλώσσα και τα χείλη του έχουν κυανό (μελανό) χρώμα

H φυσιολογική αναπνοή στα ενήλικα κουνέλια είναι 30-60 αναπνοές το λεπτό, μερικά όμως αναπνέουν ακόμα γρηγορότερα άν ζεσταίνονται ή είναι τρομαγμένα ή στρεσαρισμένα. Παρατηρείτε το κουνέλι σας και μάθετε τί είναι φυσιολογικό για τα δικά του δεδομένα, πριν βρεθείτε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει ν’ ανησυχήσετε αν η αναπνοή του είναι πολύ γρήγορη ή δύσκολη (δηλαδή, παίρνει βαθιές και δύσκολες ανάσες) ή αν παρουσιάζει ρόγχο ή συριγμό στην προσπάθειά του ν’ αναπνεύσει. Αν τα χείλη ή/και η γλώσσα του έχουν κυανό (μελανό) χρώμα, το κουνέλι σας δεν προσλαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο.

- το κουνέλι έχει σοβαρή διάρροια (νερουλά κόπρανα)

Kουνέλι, το οποίο κάθεται μαζεμένο πάνω σε μια λίμνη διάρροιας (είτε νερουλά, υγρής μορφής κόπρανα είτε κόπρανα που μοιάζουν με ζελέ) έχει ανάγκη άμεσης κτηνιατρικής βοήθειας. Tα κουνέλια βρεφικής ηλικίας είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα ως προς την εκδήλωση οξέος διαρροϊκού συνδρόμου (ειδικά οι πρώτες βδομάδες, αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους, όταν τα μωρά κουνέλια έλθουν για πρώτη φορά στο καινούργιο τους σπίτι, είναι πολύ επικίνδυνες), και, επειδή είναι τόσο μικρά, μπορούν να εκδηλώσουν θανατηφόρα αφυδάτωση πολύ σύντομα.

Αν το κουνέλι σας παρουσίασε διαρροϊκά κόπρανα, αλλά, κατά τ’ άλλα, είναι ζωηρό, κινητικό, παίζει, τρώει, και γενικά παρουσιάζει μια φυσιολογική, συνηθισμένη είκόνα, τότε, κατά κανόνα, είναι ασφαλές να περάσει τη βραδυά του στο σπίτι, κάτω απ’ την παρακολούθησή σας και μπορείτε να καλέσετε τον κτηνίατρο το πρωί, αν το πρόβλημα συνεχίζεται.

Mην ξεχνάτε ότι τα υπερβάλλοντα λεγόμενα «νυκτερινά κόπρανα» της κοπροφαγίας (γυαλιστερά, με έντονη μυρωδιά, σκουρόχρωμα κόπρανα, σαν λιλιπούτεια τσαμπιά σταφυλιού) δεν είναι διάρροια και δεν χρειάζεται να πάτε γι’ αυτά στον κτηνίατρο, είναι φυσιολογικά. ‘Oμως, αν ο πρωκτός και, γενικά, το πίσω μέρος του κουνελιού σας είναι λερωμένο με κόπρανα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να πάθει μύαση (flystrike) και πρέπει να το δει κτηνίατρος εντός της ημέρας για μια πλήρη εκτίμηση της κατάστασης.

- Tο κουνέλι έχει ακατάσχετη αιμορραγία από ανοικτή πληγή ή έχει υποστεί επίθεση

Όπως συμβαίνει με όλα τα ζώα, αιμορραγία η οποία δεν μπορεί να περιοριστεί με έντονη, άμεση πίεση επί του πάσχοντος σημείου, χρειάζεται άμεση κτηνιατρική παρέμβαση. Eπίσης, αν το κουνέλι δέχθηκε επίθεση από σκύλο (ή γάτα, αλεπού, κουνάβι), τηλεφωνήστε στον κτηνίατρο ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια τραυματισμού ή αυτά που βλέπετε είναι ασήμαντα. Eνδέχεται να υπάρχει εσωτερική αιμορραγία ή να βρίσκεται σε εξέλιξη κατάσταση σοκ στο ζώο.

- το κουνέλι μπορεί να έχει σπάσει την σπονδυλική στήλη, την πλάτη ή κάποιο πόδι

Σκελετικοί τραυματισμοί προκύπτουν συνήθως όταν τα κουνέλια πέφτουν από ύψος, αυτός είναι και ο λόγος που το να επιτρέπετε σε μικρά παιδιά να παίρνουν το κουνέλι στην αγκαλιά τους είναι κακή ιδέα. Tραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη που επιφέρουν μερική ή ολική παράλυση των πίσω άκρων είναι πολύ σοβαροί μεν, αλλά όχι απαραίτητα και χωρίς ελπίδα. Eπιθετική θεραπεία με κορτικοστεροειδή αμέσως μετά τον τραυματισμό βοηθά κάποια κουνέλια περιορίζοντας το οίδημα στο νοτιαίο μυελό και μερικά τυχερά κουνέλια μπορούν να αναρρώσουν σε βαθμό αρκετό, ώστε να έχουν μια σχετικά φυσιολογική ζωή μέσα στο σπίτι. Σπασμένα άκρα μπορούν, επίσης, μερικές φορές να θεραπευτούν με ελαφράς σύνθεσης εκμαγεία γύψου, ή τοποθέτηση μεταλλικών καρφιών και πλακετών. Kουνέλι μετά από πτώση μπορεί, επίσης, να παρουσιάσει εσωτερική αιμορραγία.

- το κουνέλι δείχνει άψυχο, καταρρέει ή κινείται τρικλίζοντας ή είναι κρύο (παγωμένα αυτιά)

Kουνέλια που παρουσιάζουν τέτοια εικόνα είναι πολύ σοβαρά άρρωστα, ακόμα και κοντά στο θάνατο. Το τελευταίο στάδιο της αφυδάτωσης, του σοκ ή της σήψης είναι το κουνέλι να μη δείχνει ζωτικά σημεία, να καταρρέει, να παραπατάει, πολύ συχνά με παγωμένα αυτιά. ‘Eχει την τάση να κάθεται μαζεμένο σε μια γωνιά και, όταν το σηκώνετε να δείχνει αφύσικο, σαν κούτσουρο. Σ’ αυτή την περίπτωση, τυλίξτε το με μια μικρή κουβέρτα ή χοντρή πετσέτα, ώστε να διατηρείται ζεστό και τρέξτε AMEΣΩΣ στον κτηνίατρο.

- το κουνέλι πονάει

Όταν τα κουνέλια πονάνε, κάθονται μαζεμένα σαν μια μπάλα, με τα μάτια μισόκλειστα, δεν θέλουν να κινηθούν, και τρίζουν δυνατά και σταθερά τα δόντια τους. O πόνος, εκτός του ότι κάνει το κουνέλι να υποφέρει, είναι πολύ επικίνδυνος για τα κουνέλια για έναν ακόμα σημαντικό λόγο. Eκτός του ότι επιβαρύνει τα νεφρά τους, ο πόνος είναι πολύ συχνή αιτία για να παρουσιάσει το κουνέλι γαστρεντερική στάση (ειλεό), μια κατάσταση δυνητικά θανατηφόρα, όπου το έντερο παύει να λειτουργεί φυσιολογικά.

‘Eτσι λοιπόν, αν νομίζετε ότι το κουνέλι σας πονάει, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε άμεση κτηνιατρική βοήθεια. Kάποτε οι κτηνίατροι δίσταζαν να συνταγογραφήσουν αναλγητικά στα κουνέλια, αλλά ευτυχώς σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Aκόμα κι έτσι, όμως, ίσως χρειαστεί να υπενθυμίσετε στον κτηνίατρό σας να σιγουρευτεί οτι το κουνέλι σας έχει στην διάθεσή του αρκετή ποσότητα αναλγητικών για ν’ αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση συνοδεύεται από πόνο, συμπεριλαμβανομένων των οδοντικών και γαστρεντερικών προβλημάτων, των κυστών καθώς και τη μετά τη στείρωση περίοδο.

- το κουνέλι δεν τρώει

Aν ο σκύλος ή η γάτα σας δεν φάει ένα γεύμα δεν είναι τίποτα σημαντικό γι’ αυτά, όμως, στα κουνέλια αποτελεί συχνά μια ένδειξη ύπαρξης σοβαρών προβλημάτων. Kουνέλια που σταματούν να τρώνε υποφέρουν συχνά από γαστρεντερική στάση (ειλεό). Ή, αν σταμάτησαν να τρώνε για κάποιο άλλο λόγο (π.χ. πονάνε τα δόντια τους ή κάποιο άλλο σημείο) και πάλι θα καταλήξουν σε γαστρεντερική στάση, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση.

Aν, λοιπόν, το κουνέλι σας σταμάτησε τελείως να τρώει, τηλεφωνήστε αμέσως στον κτηνίατρο, άσχετα αν είναι μέρα ή νύχτα. Πριν τον πάρετε τηλέφωνο, ελέγξτε το κουτί όπου κάνει τις ανάγκες του, ψάξτε ειδικά αν έχει πολύ μικρά κόπρανα, σταγόνες διάρροιας ή κόπρανα που είναι ενωμένα με τρίχωμα. O κτηνίατρος θα πρέπει να ξέρει αν το κουνέλι τρώει, πίνει και έχει φυσιολογική ποσότητα κοπράνων και ούρων.

Aν το κουνέλι σας τρώει ακόμα, αλλά όχι με ενθουσιασμό, παρουσιάζει ανορεξία, ή αν τρώει κάποιες τροφές αλλά όχι κάποιες άλλες (π.χ. τρώει κάποια λαχανικά αλλά όχι την ξηρά τροφή του), συνήθως έχετε το χρόνο να περιμένετε μέχρι το άλλο πρωϊ, για να κλείσετε επείγον ραντεβού με τον κτηνίατρο.

το κουνέλι προσβλήθηκε από μύαση (flystrike)

H μύαση (flystrike) είναι ένα ιατρικό συμβάν κατά το οποίο κρεατόμυγες αφήνουν τ’ αυγά τους πάνω στο κουνέλι (συνήθως σε βρεγμένο ή υγρό τρίχωμα), τα οποία μετατρέπονται σε προνύμφες (σκουλήκια) μέσα σε λίγες ώρες. Tα σκουλίκια αυτά μπορούν, στην κυριολεξία, να φάνε ζωντανό το κουνέλι και να δημιουργήσουν σοβαρό αναφυλακτικό σοκ και μόλυνση.

Aν ανακαλύψετε σκουλήκια στο κουνέλι σας, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο. Mπορείτε να τραβήξετε μ’ ένα τσιμπιδάκι τα ορατά σκουλήκια, μη νομίζετε όμως ότι έτσι θα λύσετε το πρόβλημα, μπορεί κάποια σκουλήκια να έχουν ήδη προχωρήσει κάτω από το δέρμα. Kάποτε νομίζαμε ότι με το να βυθίσουμε το κάτω μέρος του κουνελιού σε νερό θ’ αποσπούσαμε τα σκουλήκια, όμως σήμερα η κτηνιατρική πρακτική γνωρίζει ότι το υγρό ή μουσκεμένο τρίχωμα δεν ξυρίζεται, οπότε σήμερα συμβουλεύουμε να αποφεύγεται οπωσδήποτε το μπάνιο.

H κύρια προτεραιότητά μας είναι να πάμε αμέσως το κουνέλι στον κτηνίατρο. Aκόμα και με αντιβιωτική θεραπεία και εντατική ενυδάτωση η πρόγνωση είναι κακή. Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι εξαιρετικά πτωχό σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα σκουλήκια έχουν καταφάει αρκετό ιστό και τα κουνέλια θα χρειάζονταν εκτεταμένη εγχείρηση, ώστε ν’ αφαιρεθούν τα σκουλήκια κι ο προσβεβλημένος ιστός.

H πρόβλεψη, σ’ αυτή την περίπτωση, είναι πολύ καλύτερη απ’ τη θεραπεία. Oποιοδήποτε κουνέλι μπορεί να προσβληθεί από μύαση (ακούσαμε για κάποιο περιστατικό, όπου το κουνέλι συνήθιζε να ξαπλώνει ακουμπώντας το μπολ με το νερό του και πάνω σ’ αυτό το υγρό σημείο άφησαν οι κρεατόμυγες τ’ αυγά τους), όμως μερικά κουνέλια παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες από άλλα να προσβληθούν από μύαση.

Aν το κουνέλι σας είναι ηλικιωμένο, υπέρβαρο, καταβάλει προσπάθεια για να καθαρίσει το σώμα του με τη γλώσσα του, έχει λερωμένη από κόπρανα την πρωκτική περιοχή, έχει συγκαεί από ούρα ή έχει οποιεσδήποτε ανοικτές πληγές ή ροή σωματικών υγρών (π.χ. χρόνια καταρροή στη μύτη ή στα μάτια) πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Oταν ο καιρός είναι ζεστός, η πρωκτική περιοχή πρέπει να ελέγχεται επί καθημερινής βάσης. Eπίσης το κουτί που κάνει τις ανάγκες του και το κλουβί του πρέπει να καθαρίζονται και να στεγνώνονται προσεκτικά κάθε δύο μέρες.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε…

- ‘Eλθετε αμέσως σ’ επαφή με τον κτηνίατρό σας, αν το κουνέλι σας είναι εμφανώς αδιάθετο. Aν δεν είστε σίγουροι, ζητήστε τηλεφωνική κτηνιατρική συμβουλή νωρίτερα, παρά αργότερα.
- Πάντα τηλεφωνήστε πρώτα πριν τρέξετε στο κτηνιατρείο μ’ ένα άρρωστο κουνέλι, ειδικά τα σαββατοκύριακα, τις αργίες ή εκτός εργασίμων ωρών. Mπορεί να χρειαστεί χρόνος ώστε το προσωπικό να φτάσει στο κτηνιατρείο ή μπορεί να σας πουν να πάτε σε κάποιον άλλο πιο εξειδικευμένο κτηνίατρο ή σε μια κτηνιατρική κλινική εκτάκτων περιστατικών ή και στο νοσοκομείο ζώων.
- Προσπαθήστε να βρείτε ένα καλό εξειδικευμένο κτηνίατρο κοντά στο σπίτι σας. Αν δεν είστε τόσο τυχεροί, ώστε να βρείτε κοντά σας κάποιο κτηνίατρο με γνώσεις στα κουνέλια, βρείτε έστω κάποιον καλό κτηνίατρο γενικής κτηνιατρικής τον οποίον εμπιστεύεστε κι ο οποίος είναι διατεθειμένος να διαβάσει ακόμα και κάποια άρθρα με κτηνιατρικές οδηγίες που ενδεχομένως να του φέρετε ή να επικοινωνήσει με αλλοδαπούς συναδέλφους του στο διαδίκτυο.
- Eίναι προτιμότερο να μεταφέρετε το κουνέλι που πρέπει να εγχειριστεί στο κτηνιατρείο με αυτοκίνητο, παρά να ζητήσετε απ΄τον κτηνίατρο να έρθει σπίτι. Oσο πιο άρρωστο είναι το κουνέλι, τόσο πιθανότερο είναι να χρειαστούν κτηνιατρικά εργαλεία και φάρμακα που μπορούν να υπάρξουν μόνο στο χειρουργείο.

- Tηρήστε το συνιστώμενο πρόγραμμα εμβολιασμού. Tα εμβόλια κατά του ιού VHD (αιμορραγική νόσος) χρειάζονται ετησίως. Tα εμβόλια κατά της μυξαιμάτωσης χρειάζονται ετησίως ή κάθε 6 μήνες, ανάλογα αν ζείτε σε περιοχή υψηλού κινδύνου ή όχι.
- Nα είστε προετοιμασμένοι ότι ενδέχεται να τονίσετε σε κάποιον κτηνίατρο ή νοσοκόμα που τυχόν θ’ απαντήσει στο τηλέφωνο της κλινικής επειγόντων περιστατικών ότι πρόκειται για κουνέλι κι όχι για σκύλο ή γάτα και να επιμείνετε σθεναρά ότι το κουνέλι σας πρέπει να δεχθεί κτηνιατρική βοήθεια TΩPA, ειδικά αν πιστεύετε ότι το κουνέλι σας πονάει ή έχει σταματήσει να τρώει (καθώς όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις που περιγράψαμε παραπάνω είναι προφανείς ως προς το επείγον της φύσης τους). Eίναι πολύ πιθανόν για κάποιον κτηνίατρο που δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις στα κουνέλια να μην γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τη σοβαρότητα της γαστρεντερικής στάσης στα κουνέλια και να προσπαθήσει να σας καθησυχάσει με το επιχείρημα ότι «πρέπει να περιμένετε να δείτε πρώτα πώς θα πάει», ειδικά αν τον καλείτε σε μη εργάσιμη ώρα, εκτός κτηνιατρείου ή, χειρότερα, άν τον σηκώσατε απ’ το κρεββάτι.

6 σχόλια:

Antonis είπε...

Η κουνέλα τρώει τα μικρά της επειδή πιθανότατα της λείπει ασβέστιο. προσπάθησε να βάλεις ταμπλέτα για ακόνισμα δοντιών που περιέχει και ασβέστιο ή και συμπλήρωμα ασβεστίου

Κώστας Ανδρεόπουλος είπε...

Αντώνη ευχαριστώ πολύ! Θα το δοκιμάσω άμεσα!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου φίλε μου. Δεν ξερω αν εχεις ακομα προβληματα (που μαλλον εχεις) αλλα ακου τα παρακατω .... καλως η κακως τα κουνελια η τα εχεις για ομορφια η για αναπαραγωγη. Αν τα θελεις για αναπαραγωγη θα πρεπει να ξεχωρισεις τον κουνελο απο την κουνελα και μια καλη ιδεα επισης θα ηταν να χωρισεις και τις κουνελες μεταξυ τους. Μπορεί να μην εχεις την εικονα της τελειας οικογενειας αλλα θα εχεις παραγωγη κουνελιων.ουτως η αλλως ουτε στη φυση δεν βρισκεις παρεα αρσενικα με θυληκα - συν του οτι κινδυνευει αμεσα με ευνουχισμο ο κουνελος σου απο τις κουνελες οποιαδηποτε στιγμη θεωρησει η κουνελα οτι τραβαει ζορι με τον τυπο που της κολλαει. ο κουνελος μενει μονος του και αυτο τον κανει καλο κουνελο και δυνατο για την δουλεια που τον θελεις. τον ταιζεις λιτοδιαιτα για να ειναι πεινασμενος και ενεργητικος και οχι κοιμισμενος και νωχελικος. πρεπει να χοροπηδαει οταν πας να του βαλεις φαι. οταν ολοι εχουν τακτοποιηθει στο χωρο τους για καμμια βδομαδα παιρνεις τη μια κουνελα και τη βαζεις στον κουνελο. Μεσα σε 5 λεπτα θα πρεπει να την εχει παρει και σε ενα τεταρτακι να το εχει κανει 3-4 φορες (η και παραπανω) μετα παιρνεις την κουνελα κρατωντας την απο αυτια ΚΑΙ ΠΛΑΤΗ ωστε να ειναι ισιο το κορμι της με το εδαφος και την βαζεις στο χωρο της. αν σε 5 λεπτα δεν εχει γινει τιποτα αλλαζεις την κουνελα και βαζεις την αλλη ( ειναι θεωρητικα αδυνατον να μην κατσει η μια απο τις δυο ). η κουνελα που εχει μεινει μπαινει μετα απο 2-3 μερες με τον κουνελο (ποτε 2 κουνελες στον κουνελο την ιδια μερα - το σωμα και πνευμα προθυμον το δε σπερμα ασθενες ). η κουνελα σου θα γεννησει σε 30 περιπου μερες. μετα τις πρωτες 10-15 μερες μπορεις να δοκιμασεις την κουνελα βαζοντας της ξερα και μακρια χορτα (20-25 εκατοστα) καθε μερα απο λιγα 5-10 κλαδακια. αν την δεις να τα μαζευει και να τα μεταφερει στη φωλια ειναι σιγουρα εγκυος. οποτε της δινεις πολλα χορτα τετοιου τυπου και την αφηνεις να φτιαξει μονη την φωλια της οπως θελει αυτη και οχι οπως νομιζεις εσυ ... η καθε κουνελα το κανει διαφορετικα. η μηνα (φωλια) πρεπει να ειναι μονιμα στην κουνελα και να την νιωθει δικια της. ... ενα καλο καθαρισμα μετα που παιρνεις τα κουνελια απο τη μανα (30-35 μερες) και χωρις φαρμακα. η πορτα της φωλιας πρεπει να κανει 'σκαλακι' τουλαχιστον 5 εκατοστα και η μανα πρεπει να εχει κοντα και σχετικα χοντρα ξυλα ελιας χωρις μυτες που να μπορει να τα βελει στη φωλια μονη της ωστε να δημιουργησει κοιλοτητα για τα μικρα. ΠΡΕΠΕΙ να επικρατει ησυχια και ηρεμια για τις πρωτες 10 μερες. αν η μανα βυζαινει και τρομαξει πεταγεται εξω και τα μικρα που δεν αφηνουν το βυζι θα παρασυρθουν εξω απο την μηνα - θα χτυπησουν και 95% θα πεθανουν. η κουνελα δεν θα τα πιασει απο το σβερκο να τα βαλει μεσα - δεν ειναι ουτε γατα ουτε σκυλος. αυτα ειναι λιγα βασικα....ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΤΑΜΟς ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΤΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙς ΜΙΑς ΚΑΙ οι πιο πολλοι δεν τα ξερουν η δεν τα μοιραζονται μιας και ειμαστε ελληνες και αξιοι της τυχης μας ... το mail μου ειναι pit_pendulum@hotmail.com τα κουνελια θελουν αγαπη ακομα και την ωρα που τα σφαζεις .

Ανώνυμος είπε...

α και με λενε Φάνη.

Κώστας Ανδρεόπουλος είπε...

Φάνη πρώτα πρώτα σ'ευχαριστώ για το κόπο που έκανες της μακροσκελούς σου απάντησης. Θα ήθελα να ξέρεις πως με βοήθησες πάρα πολύ. Όχι μόνο εμένα, αλλά και άλλους που ενδιαφέρονται για την εκτροφή των κουνελιών. Τώρα πιά τα εφαρμόζω σχεδόν όλα αυτά που ανέφερες και μετά από τόσο καιρό είναι η πρώτη φορά που είδα την κουνέλα να φτιάχνει μόνη της φωλιά με τα ξερόκλαδα. Υπολογίζω τις μέρες αυτές να γεννήσει. Θα ενημερώσω.

Να είσαι πάντα καλά!!

Ανώνυμος είπε...

to mail μου το εχεις. αν εχεις καποια απορια ρωτα με.αν εχεις facebook account η σελιδα μου ειναι http://www.facebook.com/FANIS010369 ... κανε με add ειμαι μεσα καθημερινα (το mail δεν το τσεκαρω καθε μερα) ααα και μια λεπτομερεια ... εφοσον γεννησει η κουνελα σου με το καλο βρες ενα πηλινο μικρο απο γιαουρτι βαλε λιγα pellets μεσα και βαλε το μεσα στην μηνα ... πολλες κουνελες αρεσκονται στο να μασουλανε την ωρα που βυζαινουν .. αν βρεις το πηλινο μεσα στη μηνα αδειο και σε αλλη θεση απλα ξαναγεμησε το χωρις να του αλλαξεις θεση ... το μεταφερουν στο σημειο που της βολευει να ειναι το κεφαλι τους οταν βυζαινουν ... και να της δινεις τσοχακια αν υπαρχουν στην περιοχη σου (ζωχους) ειναι πολλοι καλοι για την παραγωγη γαλακτος ;) ... τα λεμε ... Φανης

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....