Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Οι εθελοντές διασώστες του βυθού που βουτούν στα βαθιά για καλό σκοπό

Σώζουν τη θαλάσσια ζωή από θανάσιμες «παγίδες»

dive08



Πετονιές, δίχτυα, παραγάδια, «παγίδες» και κάθε άλλο αλιευτικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται στο ψάρεμα μπορεί να χαθεί ή να εγκαταλειφθεί μέσα στη θάλασσα, εξακολουθώντας όμως να σκοτώνει τη θαλάσσια ζωή.

Για την κατάσταση αυτή, μάστιγα για τον θαλάσσιο κόσμο, χρησιμοποιείται ο όρος «ψάρεμα- φάντασμα».
Αυτά τα εργαλεία ψαρέματος, που είναι παρατημένα κι αφημένα στην τύχη τους μέσα στο νερό, σκοτώνουν τα ψάρια, που με τη σειρά τους «προσκαλούν» θαλάσσιους θηρευτές που συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο μπλέκονται κι εκείνοι.
Κινδυνεύουν επίσης και οι δύτες καθώς είναι πιθανό να μπλεχτούν σε εγκαταλελειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό.
Τον περασμένο μην η εξαμελής καταδυτική ομάδα Ηealthy Seas, αποτελούμενη από Έλληνες και Ολλανδούς εθελοντές, απομάκρυναν τεράστια δίχτυα από τη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου. Χρειάστηκαν συνολικά οκτώ καταδύσεις σε βάθη έως τα 32 μέτρα.
«Οι δύτες μας εργάστηκαν σκληρά και απομάκρυναν σχεδόν το 75% όλων των διχτυών από τον ύφαλο και το ναυάγιο του M/V Portugal στο σημείο. Ο ύφαλος είναι και πάλι βιώσιμος και ασφαλής για τη θαλάσσια ζωή»,  ανέφερε εκπρόσωπος της Ηealthy Seas.
Ο αλιευτικός εξοπλισμός που ανασύρεται από το νερό ανακυκλώνεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, εξηγεί η μη κερδοσκοπική οργάνωση Ghost Fishing,  εταίρος της Healthy Seas, «βασικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να απομακρυνθούν ειδικά τα δίχτυα και άλλα απορρίμματα από τις θάλασσες και να ανακυκλωθούν».
dive04 dive09
dive01 dive02 dive03 dive05 dive06 dive07
Οι εθελοντές διασώστες του βυθού που βουτούν στα βαθιά για καλό σκοπό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....