Κατασκευές

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑΣ  :

* ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΝΤΡΟΣΠΙΤΟΥ
* ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΡΕΜΑΣΤΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ 
* ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΤΕΤΣΙΟΥ
* ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΟΥΒΑΣ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
* ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΕΤΡΑ

* ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΣΠΟΡΕΙΟΥ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΝΤΡΟΣΠΙΤΟΥΗ παρακάτω κατασκευή αφορά χαζομπαμπάδες (σαν την αφεντιά μου) και πιτσιρίκια που λατρεύουν το σκαρφάλωμα. Τη Δήμητρα την έβλεπα να αναρριχάται στα δέντρα του εξοχικού με δεξιότητες ανώτερες του χιμπατζή, μέχρι που κάποια στιγμή μου έσκασε την απαίτηση : «Μπαμπά μπορώ να έχω ένα δεντρόσπιτο» ; Φυσικά το όχι δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου και ειδικά για τη μεγάλη μου αδυναμία. Στερνοπούλι βλέπεις (όπως λέμε τα μικρότερα παιδιά μας)…..

Μια σύντομη περιήγηση στο net ήταν ικανή να με αποθαρρύνει από την αγορά ενός έτοιμου δεντρόσπιτου, αφού οι τιμές έπαιζαν μεταξύ 3.000 και 4.000 € !!!
Η απόφαση λήφθηκε άμεσα για ιδιοκατασκευή και αφού βρέθηκε το κατάλληλο δέντρο (μια υπεραιωνόβια ελιά με 5 χοντρά κλωνάρια), προχώρησα στην κατασκευή που σας παρουσιάζω κοστίζοντας τελικά γύρω στα 250 €…..

1.   2 χοντρές σιδερογωνιές 5 χ 5 cm βιδώθηκαν 15 cm μέσα στους κορμούς κι εκεί τοποθετήθηκε το πάτωμα (τετράγωνο με κάθε πλευρά 160 cm) από ξύλο πεύκου πάχους 4 εκατοστών.
2. Κάρφωσα 4 δοκάρια (4χ4) στις άκρες του πατώματος και άλλα 4 ίδια όρθια σε κάθε γωνία. Έτσι σχηματίστηκε ο σκελετός και φάνηκε μια πρώτη άποψη της κατασκευής.
3. Άρχισα να βιδώνω τα κοντραπλακέ θαλάσσης πάχους 1cm πάνω στο πλαίσιο των δοκαριών, με τις βίδες να έχουν μια απόσταση περίπου 10 cm η μία από την άλλη. Πολλή βίδα απ΄ ότι καταλαβαίνετε!
4. Με την ηλεκτρική σέγα έκοψα τα πλαίσια για τα δύο παράθυρα (δυτικά και ανατολικά) και με 2 μεντεσεδάκια ετοιμάστηκαν. Η πόρτα είχε ήδη κοπεί πριν τοποθετηθεί το κοντραπλακέ στη βάση.
5. Η στέγη από το ίδιο υλικό φρόντισα να εξέχει περίπου 20 εκατοστά από το κυρίως σπιτάκι για περισσότερη προστασία από βροχή, ήλιο κ.λ.π.
6. Με παλιά σίδερα υποστήριξα την όλη κατασκευή (αν και δε χρειαζόταν αφού δοκιμάστηκε η αντοχή τους με το βάρος 4 ενηλίκων). Η υποστήριξη έγινε με τα σιδερένια δοκάρια να ξεκινούν από τη ρίζα του δέντρου και να καταλήγουν ηλεκτροσυγκολλημένα με τα οριζόντια σιδερένια δοκάρια του πατώματος.
7. Με μια παλιά κουπαστή κάγκελων μπαλκονιού έφτιαξα τη μεταλλική σκάλα, θέλοντας να αποφύγω την ανεμόσκαλα για περισσότερη ασφάλεια.
8. Τέλος ασταρώθηκαν όλα τα ξύλα και στη συνέχεια περάστηκαν δύο χέρια με ένα καλό βερνίκι θαλάσσης. Αυτή είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να γίνεται κάθε άνοιξη, προκειμένου να διατηρηθεί η ξυλεία μας σε καλή κατάσταση.
9. Με διάφανη σιλικόνη κάλυψα όποιο κενό υπήρχε, προκειμένου μα μην έχουμε ενοχλητικά ζωύφια στον εσωτερικό χώρο.
10. Με τον τροχό λείανσης φαγώθηκε όποια βιδούλα εξείχε εσωτερικά ή εξωτερικά και στρογγυλεύτηκαν οι ξύλινες γωνίες για να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στα πιτσιρίκια.
11. Με τα περισσεύματα των ξύλων φτιάχτηκαν επιπλάκια μινιατούρες (σκαμπό & τραπεζάκι) ενώ την λοιπή διακόσμηση ανέλαβε εξ ολοκλήρου η μικρή μου.

Μια δυνατή καλοκαιρινή μπόρα μας βρήκε μέσα στο δεντρόσπιτο και χαρήκαμε με τη στεγανότητα που καταφέραμε να έχουμε.


Αυτά εν συντομία. Όποιος τολμηρός αποφασίσει την κατασκευή και χρειαστεί οποιαδήποτε βοήθεια να μη διστάσει καθόλου. Θα είμαι στη διάθεση του στο mail : andreopoulos2003@ yahoo.gr , η εδώ στο blog...

Καλό καλοκαίρι…..
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΡΕΜΑΣΤΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΒΑΡΕΩΣ ΤΥΠΟΥ

 Τι θα χρειαστούμε :
Θα χρειαστούμε μια σιδερογωνιά από πάσσαλο περίφραξης, και μεταλλικές ράβδους 10 cm ίσως από κάποιο παλιό μπαλκόνι.

Η κατασκευή
Αφού αφαιρέσουμε τα χρώματα με το τριβείο μας κάνουμε δύο τρύπες στις άκρες της σιδερογωνιάς προκειμένου να μπουν οι βίδες της τοποθέτησης. Με την ηλεκτροσυγκόλληση κολλάμε τα σιδεράκια σε ίσες αποστάσεις και σε αριθμό σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Με μια «σκύλα» και κρατώντας με τα πόδια μας αντίσταση, λυγίζουμε τα σιδεράκια μέχρι να δημιουργήσουν ένα σχήμα άγκιστρου. Προσέχουμε να είναι ομοιόμορφα. Τρίβουμε με το τριβείο κάθε περιττή προεξοχή. Τέλος βάφουμε σε χρώματα που μας αρέσουν και την τοποθετούμε στον χώρο που θέλουμε με ούπα και μεγάλες βίδες.

Στα εργαλεία μας με ξυλοτρύπανο κάνουμε μία μικρή τρύπα στην κορυφή τους και περνάμε ένα σκοινάκι για να τα κρεμάμε από τα άγκιστρα της κατασκευής.

Ο χώρος που θα εξοικονομήσετε θα δείτε πως είναι καταπληκτικός, αλλά εκείνο που θα σας εντυπωσιάσει θα είναι η τάξη στην οποία επιτέλους θα βάλετε την αποθήκη σας από τα σκορπισμένα γεωργικά εργαλεία.

Καλή επιτυχία!

Κατασκευή απλού κοτετσιού  (Η ίδια ανάρτηση βρίσκεται στο "κότες στο αγρόκτημα"

Σε ηλικία 3 μηνών
Περιμένοντας να βολτάρουν στο κτήμα!

Τα σιχαθήκαμε τα κοτόπουλα των εκτροφείων με το αχυρένιo κρέας τους και τα άχρωμα αυγά. Επιτέλους! Θέλουμε να ξέρουμε τι τρώμε και αυτά που τρώμε να ξέρουμε τι ακριβώς τρώγανε μέχρι να φαγωθούν από εμάς!

Το κοτετσάκι το ήθελα από καιρό! Αφού τον χώρο τον έχω, ποιόν μπορεί να ενοχλούσε; Πήρα λοιπόν και την απόφαση. Χρειάστηκα μια κουλούρα κοτετσόσυρμα (25 μέτρα μήκος και 1,5 μ. ύψος, 60 σανίδες από παλέτες, καρφιά, μια κουλούρα σύρμα, λίγα παλιά σιδερένια παλούκια. Συνολικό κόστος κατασκευής γύρω στα 80 €. Το στοίχημα ήταν να είναι εξασφαλισμένα τα κοτερά από αέρος, γης και από τους υπό της γης εχθρούς. Οι αρουραίοι δε χαρίζονται στα μικρά κοτοπουλάκια και έχουν τη καταπληκτική ικανότητα να τα εντοπίζουν με εξαιρετική ακρίβεια.

Σκάφτηκε λοιπόν μια τάφρος βάθους 10 εκατοστών και διαστάσεων 3χ3χ3χ3 όπου θα ήταν και οι τελικές διαστάσεις της περίφραξης. Στη συνέχεια μπήκε το κοτετσόσυρμα και θάφτηκε με το χώμα της εκσκαφής. Καρφώθηκαν τα παλούκια στα καθορισμένα όρια και μπήκαν όλες οι πλευρές του πλέγματος και ενώθηκαν (ράφτηκαν) με το λεπτό σύρμα . Κατασκευάστηκε μια σιδερένια βάση ύψους 50 cm για να υποδεχτεί το κοτέτσι. Το κοτέτσι φτιάχτηκε από τα ξύλα των παλετών, σχετικά ακανόνιστα, επίτηδες για να υπάρχουν και μικρά κενά, προκειμένου να αερίζεται καλά το εσωτερικό.

Πριν κλειστεί και η τελευταία πλευρά με το κοτετσόσυρμα τοποθετήθηκε και το κοτέτσι και μετά κλείστηκε και η τελευταία πλευρά. Αγόρασα μια μπάλα άχυρο το οποίο διασκόρπισα και στο εσωτερικό του κοτετσιού για στρωμνή, αλλά και στην αυλή τους για να έχουν τη ζεστασιά που τόσο αγαπούν οι κότες. Πάνω από το πλέγμα της οροφής τοποθέτησα κι ένα πλαστικό για την προστασία από τη βροχή. Αγόρασα 20 κοτοπουλάκια λίγων γραμμαρίων το καθένα, μια ταΐστρα και μια ποτίστρα.


--------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΟΥΒΑΣ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ


Το ζητούμενο για την εν λόγω κατασκευή, εκτός των φθηνών υλικών, είναι η ασφάλεια, υγιεινή και η αξιοπρεπής και άνετη διαβίωση των ψυχών που θα φιλοξενηθούν από εμάς, ανεξάρτητα αν τα κουνελάκια προορίζονται για άμεση κατανάλωση. Δικαιούνται κάποια άνεση χώρου (τουλάχιστον) καθώς και θρέψη με φυσικές τροφές προκειμένου να κάνουμε τη διαφορά από τα βιομηχανοποιημένα, τα οποία και δε θέλουμε με κανένα τρόπο να αντιγράψουμε.

Προσωπικά σκέφτομαι στην κλούβα μου να φιλοξενήσω ένα ζευγάρι ενήλικα και τα παιδιά τους. Δηλαδή περίπου 10 άτομα.

Οι διαστάσεις που αποφάσισα μετά από σχετική μελέτη είναι 3 μέτρα μήκος, 1 μέτρο βάθος και 70 εκατοστά ύψος. Το ύψος μη σας φαίνεται πολύ, γιατί που και που τα κουνέλια θέλουν να κάνουν και κάποιο άλμα, μια και είναι στη φύση τους.
Για μια αντίστοιχη κλούβα έλαβα 3 προσφορές από μάστορες οι οποίες κυμαινόντουσαν από 1500 – 2200 €!!! Φυσικά και τα μούτρα μου στράβωσαν και μου έδωσαν την μεγάλη χαρά να πάρω την απόφαση να κάνω την κατασκευή μόνος μου, αφού και τα χέρια μου πιάνουν, αλλά και τα εργαλεία διαθέτω.

Ο τελικός απολογισμός τους κόστους ήταν μόνο 120 €, αλλά σημειώστε ότι για τα σίδερα δεν πλήρωσα τίποτε, αφού εδώ και κάμποσες μέρες ο πατέρας μου είχε βαλθεί να χαλάσει την κληματαριά του. Επίσης για το κόντρα πλακέ θαλάσσης θα βρείτε τιμές ιδιαίτερα υψηλές. Θα επιμείνετε λοιπόν να σας δώσουν κινέζικης προέλευσης γιατί αυτό είναι το φτηνότερο. Αν το εμποτίσετε καλά και το περάσετε και δυο χέρια βερνίκι θαλάσσης δεν πρόκειται να πάθει τίποτα.


ΥΛΙΚΑ

-         Σίδερα (γωνιακά)  για το σκελετό περίπου 22 μέτρα.
-         Μια κουλούρα σύρμα
-         Κόντρα πλακέ θαλάσσης (πάχους 0,80 cm) 4 φύλλα (2,5 μ Χ 1,25)
-         1 κιλό αντισκωριακό (οικολογικό για τα σίδερα)
-         1 κιλό βερνίκι εμποτισμού (για τα ξύλα επίσης οικολογικό)
-         1 κιλό βερνίκι θαλάσσης (για προστασία της ξυλείας)
-         Κάμποσα μέτρα απλό σύρμα δεσίματος
-         Ξυλόβιδες 1,5 cm (με τα ανάλογα ροδελάκια)
-         Κουνελόσυρμα πυκνής πλέξης 8 μέτρα. (ύψος αναλόγως της κατασκευής)
-         Καρδονάκια 5χ5 για το πέτσωμα.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ
- Ηλεκτροσυγκόληση . Εναλλακτικά (σε περίπτωση που κάποιος δε διαθέτει) μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρικό τρυπάνι συνδέοντας τα σιδερένια παλούκια με βίδες και κόντρα παξιμάδια.
- Ηλεκτρικό τρυπάνι με τρυπανάκια κοβαλτίου.
- Τροχό για το κόψιμο των σίδερων και του κουνελοσύρματος
- Σέγα
- Πένσες για το σφίξιμο των συρμάτων
- Γάντια και γυαλιά για την ασφάλειά μας.


Η όλη κατασκευή στηρίζεται σε πόδια ύψους 70 cm, κάτι πολύ βασικό αφού τα κουνέλια αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια όταν βρίσκονται ψηλά.  Προσοχή τώρα. Είναι σημαντικό τα 4 σίδερα που θα χρησιμοποιηθούν για τα πόδια της κατασκευής να προεκτείνονται σε ύψος τόσο, όσο επιθυμούμε να είναι το ύψος της κύριας κλούβας. Δηλαδή, στη δική μου περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν σίδερα 1,40 (70 cm για τα πόδια της βάσης + 70 cm για την κλούβα). Έτσι γλυτώνεις και κόπο, αλλά και η κατασκευή σου είναι πιο στιβαρή.

Δεν πρέπει να παραλείψετε να κολλήσετε στις γωνίες της βάσης ισχυρά λαμάκια (εικόνα 4) για να μειώσετε κατά πολύ την ελαστικότητα της κατασκευής.

Ενδιάμεσα στα 3μετρα οριζόντια σίδερα της βάσης θα πρέπει να ενώσετε κάθετα και άλλα 2 σιδερένια δοκαράκια (εικόνα 1) για την τελική στερεοποίηση της βάσης. Στο τελείωμα του σκελετού θα πρέπει να ενωθούν άλλα 4 σίδερα ή καδρόνια προκειμένου να μπορεί να τοποθετηθεί η σκεπή της κατασκευής, η ξύλινη πλάτη της κλούβας, αλλά και για να στηρίξουμε το κουνελόσυρμα.

Αφού ο σκελετός της κλούβας είναι έτοιμος, μπορούμε να ξεκινήσουμε την τοποθέτησης του κουνελοσύρματος. Μετράμε ακριβώς τα κομμάτια που θα χρειαστούμε και τα κόβουμε ή με ένα κόφτη χεριού, ή με τον τροχό (εύκολος τρόπος).  Και ξεκινάμε από τη βάση. Για την τοποθέτησή του προτίμησα το γερό δέσιμο με σύρμα. Περνάμε κομμάτια λεπτού αλλά γερού σύρματος 15 εκατοστών  από το πρώτο μάτι του κουνελοσύρματος και  βγάζουμε τις δύο άκρες του στην εξωτερική μεριά των σίδερων της βάσης (εικόνα 6). Μετά με 2 πένσες ενώνουμε τις άκρες μέχρι να καταλάβουμε πως έχει σφίξει καλά. Τα συρματάκια τα τοποθετούμε  ανά 10 ή 15 εκατοστά.

Αμέσως μετά συνεχίζουμε τη τοποθέτηση κουνελοσύρματος των κάθετων πλευρών ενώνοντας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Τώρα απομένει η ξύλινη πλάτη και στέγη της κλούβας. Πριν κάνουμε αυτό θα πρέπει να κατασκευάσουμε και δύο μικρά σπιτάκια για να φιλοξενήσουν τους φίλους μας και ακόμα περισσότερο να έχει το θηλυκό ένα ασφαλές καταφύγιο γι’ αυτήν και για τα μωρά της. Οι διαστάσεις που επέλεξα ήταν 50χ50. Κόβουμε τα κόντρα πλακέ  στις διαστάσεις αυτές και τα ενώνουμε, αφού έχουμε τοποθετήσει τα καδρονάκια πετσώματος στις άκρες τους. Στη μία πλευρά που θα χρησιμοποιηθεί για είσοδο, κόβουμε με τη σέγα ένα κομμάτι σε σχήμα τόξου ή όπως βολεύει τον καθένα για είσοδο στο σπιτάκι. Η ένωση γίνεται με τις ξυλόβιδες 1,5 cm. (Στην εικόνα 9 μπορείτε να ξεχωρίσετε αρκετές λεπτομέρειες).

 Για να μη μετακινούν τα κουνέλια τα σπιτάκια τους  κάνουμε τρυπούλες με το τρυπάνι μας στη βάση τους και τα στερεώνουμε με σύρμα στη βάση της κλούβας. Αν αποφασίσετε οι στερεοποιήσεις να γίνουν με σύρμα, θα πρέπει όλα τα συρματάκια να είναι στην εξωτερική μεριά της κλούβας προκειμένου να μην πληγωθεί κανένα ζώο.

Η τοποθέτηση της πλάτης (αφού έχουμε κόψει το κόντρα πλακέ στις ακριβείς διαστάσεις) γίνεται πολύ εύκολα, χωρίς να ξεχάσουμε να βιδώσουμε στην επάνω μεριά του εσωτερικά ένα καδρονάκι πετσώματος κατά μήκος, προκειμένου να στηριχτεί με ασφάλεια η στέγη. (Εικόνα 10).

Τέλος απομένει η στέγη. Φροντίζουμε να προεξέχει αρκετά από το σώμα της κλούβας για προστασία από τον ήλιο και τη βροχή (εικόνα 8). Η στήριξη της στέγης στην πλευρά της πλάτης γίνεται με τις ξυλόβιδες και τις ροδέλες στο δοκαράκι πετσώματος που έχουμε ήδη τοποθετήσει. Στις υπόλοιπες πλευρές με δέσιμο λεπτού σύρματος από τα οριζόντια σιδερένια δοκάρια της κορυφής της κλούβας (στην εικόνα 5 μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες). Μη ξεχάσετε να στοκάρετε τις τρυπούλες που περνούν τα σύρματα για να έχουμε μόνωση από τη βροχή.

Σύμφωνα με το μέγεθος της κλούβας κάντε και τα αντίστοιχα πορτάκια. Σιγουρευτείτε πως μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλο το μήκος της, για να μπορείτε να καθαρίζετε με άνεση εσωτερικά και να φροντίζετε τα ζωντανά σας.

Με το αντισκωριακό εκτός από τα σίδερα, περάστε και τη βάση του κουνελοσύρματος οπωσδήποτε για να αποφύγετε την οξείδωση από τα ούρα των κουνελιών. Επίσης επειδή οι πατούσες τους είναι ευαίσθητες φροντίστε σε κάποια σημεία να υπάρχει στρωμνή από άχυρο, κατά προτίμηση μέσα και έξω από τα σπιτάκια τους, για να έχουν τη μεριά για τη ξεκούρασή τους.
Στην 5η φωτογραφία μπορείτε να δείτε την κλούβα σχεδόν ολοκληρωμένη.

Καλό είναι να κρεμάσετε κάποια κομμάτια σκληρού ξύλου εσωτερικά για να εκτονώνουν τις τάσεις ροκανίσματος και της όποιας επιθετικότητας μεταξύ τους. Να είστε έτοιμοι να βάλετε χωρίσματα όταν σιγουρευτείτε πως η κουνέλα σας πρόκειται να γεννήσει, προκειμένου να μη στρεσάρεται από το αρσενικό και να προφυλάξετε να μικρά από την επιθετικότητά του. Όταν τα μικρά θα γίνουν 3 εβδομάδων επίσης θα πρέπει να απομονωθούν από τη μητέρα και από τον πατέρα με νέο χώρισμα.

Για ταΐστρες και ποτίστρες (εικόνα 7) θα βρείτε στα καταστήματα νομής αρκετές ποιότητες  και  μεγέθη. Επιλέξτε αυτά που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες.

Καλή επιτυχία!
 -------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΕΝΔΥΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΕΤΡΕΣ


Η επένδυση με φυσικές πέτρες είναι μια σχετικά εύκολη και ευχάριστη δουλειά, όπου δε θα χρειαστεί να πληρώσετε ένα σωρό λεφτά για τους μάστορες και επιπλέον θα καμαρώνετε για το δικό σας έργο. Ένα μεγάλο ατού για να πάρουμε θάρρος και να τολμήσουμε είναι πως τα ακανόνιστα σχήματα των πέτρινων πλακών και το διαφορετικό τους πάχος, επιτρέπουν μικρές «κακοτεχνίες» οι οποίες δε θα γίνουν καθόλου αντιληπτές από τους παρατηρητές.

Θα χρειαστείτε : Πέτρες φυσικές σε πλάκες. Πωλούνται με το τετραγωνικό και η τιμή τους ξεκινάει από ελάχιστα ευρώ. Τα κριτήρια επιλογής ποικίλουν με το γούστο του καθενός, και τα βαλάντια που θέλει να διαθέσει γι’ αυτή τη δουλειά.
Κεραμικά ντεκόρ (προαιρετικά).
Μυστρί, σπάτουλες, ένα πλαστικό σφυρί, συρμάτινα σφουγγαράκια, ένα μεγάλο και παχύ πινέλο, δοχεία για νερό,  τσιμέντο ή κόλλες πλακιδίων. Προσωπικά προτιμώ τις κόλλες, επειδή με έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο στα μεγάλα υψόμετρα  λόγω ελαστικότητας και ευκολίας παρασκευής.  Είναι δε εξαιρετικά ανθεκτικό σαν συγκολλητικό υλικό και σε περιπτώσεις μικροσεισμών θα δείτε λιγότερες ρωγμές  απ΄ ότι θα βλέπατε σε τσιμεντένιες κατασκευές.

Κάτι που κάνω προσωπικά πριν ξεκινήσω κάποια κατασκευή με πέτρες, είναι να τις ξεπλύνω καλά με νερό. Αυτό το κάνω για να φύγουν οι σκόνες που υπάρχουν, αλλά και να αποκολληθούν τα όποια  σαθρά μέρη τους. Έτσι, είτε σε μια παλιά σκάφη γεμάτη νερό τις καθαρίζω μία - μία με  βούρτσα με σκληρές τρίχες, είτε με ένα λάστιχο ποτίσματος με δυνατή πίεση πλένω πάντα καλά τις πέτρες και τις αφήνω να στεγνώσουν.

Θα ξεχωρίσουμε δύο περιπτώσεις. Επένδυση σε οριζόντιες επιφάνειες (αυλές – διάδρομοι - σκαλοπάτια) και σε κάθετες (τοίχοι- κολώνες). Για την επένδυση οριζόντιων επιφανειών π.χ. μιας αυλής το πρώτο μας μέλημα είναι να έχουμε όσο το δυνατό πιο ομαλή την επιφάνεια που πρόκειται να επενδύσουμε με πέτρα, γιατί έχει να κάνει άμεσα με την ασφάλεια αυτών που θα περπατούν πάνω της. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε και πέτρες όσο το δυνατό ίδιου πάχους χρησιμοποιώντας κατά τη κατασκευή και αλφάδια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για επενδύσεις τέτοιου είδους επιλέξτε πέτρες μεγάλου πάχους για να έχουμε μια τελική στιβαρή κατασκευή.

Η επιφάνεια που πρόκειται να επενδυθεί, αν είναι σκληρή, δε θα χρειαστεί τσιμεντάρισμα. Αν όμως είναι από μαλακό χώμα, ή θα πρέπει να πατηθεί από πολύ βαρύ κύλινδρο ή ακόμα κι από ένα μικρό οδοστρωτήρα, ή θα πρέπει να σιδερωθεί με ένα σιδερένιο πλέγμα και μετά να τσιμεντάρουμε με ένα στρώμα πάχους 3 cm τουλάχιστον.
Σε κάθε περίπτωση οι επιφάνειες θα πρέπει να είναι καθαρές και απαλλαγμένες από σκόνες και σώματα μη συμβατά με τα συγκολλητικά υλικά μας. Πριν ξεκινήσουμε την τοποθέτηση θα πρέπει να έχουμε καταβρέξει καλά και το νερό να έχει εξατμιστεί. Εάν οι επιφάνειες που θα καλύψουμε είναι μεγάλες, τότε είναι συμφέρουσα η χρησιμοποίηση κανονικού τσιμέντου με αμμοχάλικο. Αν είναι μικρές δεν το συζητάμε, λίγα σακιά κόλλα πλακιδίων είναι μια χαρά.

Θα φτιάχνουμε κάθε φορά τόση επιφάνεια ώστε να έχουμε πρόσβαση με τα χέρια μας χωρίς να χρειάζεται να πατάμε στα νωπά υλικά. Ξεκινάμε στρώνοντας μια ισοπαχή στρώση συγκολλητικού υλικού και επιστρατεύουμε όλες μας τις δυνατότητες κατασκευής puzzle. Προσέχοντας για το τελικά καλαίσθητο αποτέλεσμα, στην περίπτωση που τα μεγέθη των πέτρινων πλακών μας είναι διαφορετικά, δεν θα τοποθετήσουμε όλες τις μικρές πέτρες σε ένα σημείο, αλλά θα τις «σκορπίσουμε» αναλογικά σε όλη την επιφάνεια ανάμεσα στις μεγάλες.

Φινίρισμα με νερό και πινέλο
Φροντίζουμε να αφήνουμε κενά 1 – 1,5 cm μεταξύ των πλακών και γεμίζουμε τα κενά αυτά  μέχρι την επιφάνεια με τσιμέντο ή κόλλα. Καλό είναι να προσέχουμε να μη πασαλείβουμε πολύ τις πέτρες, για να έχουμε λιγότερο τρίψιμο στο τέλος. Αφού τελειώσουμε την επιφάνεια που έχουμε προγραμματίσει, αφήνουμε 3-4 ώρες να στεγνώσει αρκετά η κόλλα ή το τσιμέντο (προσοχή να μη ξεραθεί εντελώς γιατί μετά δεν δουλεύεται εύκολα) και παίρνουμε το παχύ πινέλο κι ένα κουβά με νερό. Με βρεγμένο το πινέλο το δουλεύουμε προς όλες τις κατευθύνσεις απαλά στα συγκολλητικά υλικά μεταξύ των πλακών και θα δούμε σαν από θαύμα να παίρνει μια εξαιρετικά λεία υφή. Αυτό ήταν! Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα επόμενα τμήματα της κατασκευής μας. Στο τέλος με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι βουτώντας το στο νερό, θα τρίψουμε ελαφρά κάθε λερωμένη πέτρα μέχρι να καθαρίσει τελείως από τα ξένα υλικά. Δεν ξεχνάμε να καταβρέχουμε τακτικά τις 2-3 πρώτες μέρες ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν για να μη παρουσιάσουν ρωγμές τα τσιμέντα ή οι κόλλες.
Πριν τα τελικά γεμίσματα
Πάμε τώρα στις κάθετες επιφάνειες. Προσωπικά εκτός από εξωτερικές επιφάνειες που έχω επενδύσει τόλμησα και σε εσωτερικούς χώρους. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

Στο κατασκευαστικό μέρος θα προσέξετε πάρα πολύ εάν οι επιφάνειες ήσαν βαμμένες ή ακόμα και ασβεστωμένες. Σε τέτοιες περιπτώσεις με μια μεγάλη πρόκα ή με ένα κατσαβίδι θα πρέπει να κάνουμε βαθιές χαρακιές κοντά η μια στην άλλη. Προτιμήστε το τελικό σχήμα των χαραγμάτων να έχουν σχήμα και μέγεθος κομματιών μπακλαβά  Αυτό το κάνουμε για έχουμε πολύ καλή συγκόλληση. Φυσικά ξεκινάμε από την κάτω μεριά του τοίχου, ανεβαίνοντας προς τα πάνω. Για τους τοίχους μπορούμε να επιλέξουμε πέτρες ελάχιστου πάχους χωρίς να μας ενδιαφέρει απαραίτητα να έχουν ακριβώς το ίδιο.
Ντεκόρ θα βρείτε σε πολλές ποικιλίες
Το υλικό συγκόλλησης μπορεί να είναι παχύρευστο και οι πέτρες μπορούν να στηρίζονται μεταξύ τους διακριτικά σε ένα σημείο. Κατά τα άλλα, τα γεμίσματα δεν διαφέρουν σε τίποτε από αυτά της πρώτης περίπτωσης, καθώς και ο καθαρισμός των τσιμέντων στις πέτρες και οι λείανση τους με το πινέλο.
Η διαφορά τώρα είναι πως τα υλικά συγκόλλησης τα τοποθετούμε επάνω στις πέτρες και σε όλη τους την επιφάνεια, χωρίς να τσιγκουνευόμαστε. Τοποθετώντας πιέζουμε τις πλάκες μέχρι να βγει η κόλλα από όλες τις πλευρές. Όπου χρειάζεται χτυπάμε ελαφρά με το πλαστικό σφυρί.

Στρογγυλεμένη γωνία κολώνας
Αν πρόκειται να επενδύσουμε κολώνα  προσέχουμε να μη προεξέχουν οι πέτρες στις γωνίες, και αυτές να καλύπτονται μόνο με υλικά συγκόλλησης, τα οποία θα στρογγυλέψουμε με το πινέλο και νερό.

Όσο αφορά τα διακοσμητικά κεραμικά, υπάρχουν σε πολύ μεγάλη ποικιλία. Φροντίζουμε μόνο να μη το παρακάνουμε, όπως φυσικά φροντίζουμε να μη το παρακάνουμε με τους χρωματισμούς στις πέτρες. Προσωπικά αποφεύγω τον εμποτισμό της φυσικής πέτρας με διάφορα σκευάσματα, αφού έτσι χάνει και το νόημα του «φυσικού».

Με αυτά που γράψαμε, θα μπορέσετε να μετατρέψετε άχαρους τσιμεντένιους όγκους, σε ευχάριστες στην όψη δημιουργίες και να δώσετε μεγάλη χαρά στον εαυτό σας φτιάχνοντας μόνος σας έργα που θα απολαμβάνετε για πολλά – πολλά χρόνια. Όχι μόνο εσείς αλλά και  πολλοί άλλοι μαζί σας!


**************************************************************

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΣΠΟΡΕΙΟΥ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρακάτω θα δείτε μια πολύ απλή κατασκευή υπαίθριου σπορείου με παλέτες ικανό να φιλοξενήσει 200 γλαστράκια :

Η εν λόγω κατασκευή απαιτεί γύρω στη μια ώρα δουλειά και είναι πολύ αποτελεσματική.
Θα χρειαστείτε :
-5 παλέτες
- Πρόκες - σφυρί
- Πλαστικό ώστε να καλύψουμε τις επιφάνειες των παλετών + μια στρώση για το έδαφος
- Λίγο σύρμα για να ενώσουμε το καπάκι
- Ένα καρφωτικό χειρός (6-10 €)
- Ένα κοντάρι για να στέκεται η οροφή ανοιχτή
- Μια αξίνα για να παραχώσουμε τις βάσεις της κατασκευής.


Η κατασκευή τελειωμένη

200 φυτά μπορούν να βρουν καταφύγιο σ΄ αυτό το σπορείο

Το κενό για τον αερισμό
Η κάτω μεριά με το στρωμένο πλαστικό και λίγο κομπόστ για την υγρασία

Αφήνετε ανοιχτό το καπάκι τις καλές μέρες

Στη βάση περιμετρικά τοποθετούμε χώμα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....