Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Μπελάς για τους ψαράδες τα μπλε καβούρια του Αιγαίου

Καταστρέφουν συνεχώς τα δίχτυα των ψαράδων

Κατέκλυσαν το Αιγαίο και με τη φτηνή τιμή τους, 4 ευρώ το κιλό, όταν στις ΗΠΑ, όπου θεωρούνται δυσεύρετα, πουλιούνται έως και 30 δολάρια... αποτελούν έναν πεντανόστιμο μεζέ, εφάμιλλο σε ποιότητα και γεύση με τον αστακό, ωστόσο τα μπλε καβούρια πονοκεφαλιάζουν τους ψαράδες τους Βορείου Αιγαίου, καθώς καταστρέφουν τα δίχτυα τους απελευθερώνοντας τα ψάρια.
Στο Πόρτο Λάγος ο πληθυσμός του μπλε καβουριού είναι τόσο μεγάλος που οι ψαράδες δηλώνουν πλέον αδυναμία να ασχοληθούν με οποιοδήποτε άλλο είδος και για μέρες επιδιορθώνουν τα δίχτυα τους.

«Η θάλασσα είναι γεμάτη μπλε καβούρια και οι αλιείς διαμαρτύρονται. Επειδή δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν καινούργια δίχτυα, αλλά ακόμη και αν το κάνουν, σύντομα και αυτά θα σκιστούν, επιδιορθώνουν τα παλιά, κάτι που όμως απαιτεί χρόνο και τους στερεί το μεροκάματο», είπε στο «Εθνος» ο Παναγιώτης Καραβέτης, που διατηρεί κατάστημα με αλιευτικά είδη στο Φανάρι Ροδόπης.

Οι «Ιταλοί», όπως ονομάζονται τα μπλε καβούρια, επειδή ήρθαν στις ελληνικές θάλασσες από τον κόλπο του Μεξικού μέσω της Ιταλίας, αλιεύονται με ειδικά δίχτυα που έχουν μικρά «μάτια» ή με παγίδες.

Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός τους αυξάνεται κατά πολύ και μεγάλος αριθμός μπαίνει στο Βόρειο Αιγαίο από τη Σμύρνη, όπου έχουν περιληφθεί στο μενού των παραλιακών εστιατορίων και καταναλώνονται σε τεράστιες ποσότητες.

1 σχόλιο:

spitha είπε...

δυο κιλα θα τα τιμουσα αλλα δεν ξερω αν φερνουν τα ψαραδικα της γλυφαδας!

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....