Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Έκθεση του ΟΗΕ ζητά να καταπολεμηθεί η υπεραλίευση


Στόχος να μην διακινδυνεύει η διατροφική ασφάλεια πολλών χωρών

Έκκληση έκανε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, Ολιβιέ Ντε Σούτερ, να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των ωκεανών προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η διατροφική ασφάλεια χωρών που εξαρτώνται από την αλιεία.
Ο Σουτέρ προειδοποιεί σε έκθεσή του: «Αν δεν δράσουμε γρήγορα για να προστατεύσουμε τις θάλασσες από μη αειφόρες πρακτικές, η αλιεία δεν θα μπορεί πλέον να διαδραματίσει τον κρίσιμο ρόλο της όσον αφορά την εξασφάλιση του δικαιώματος εκατομμυρίων ανθρώπων στην τροφή».

Παράλληλα, η έκθεση επισημαίνει τις ευθύνες των μεγάλων στόλων, βιομηχανικού μεγέθους, στην υπερεκμετάλλευση των ωκεανών και ζητεί να στηριχθεί η αλιεία μικρής κλίμακας που εγγυάται ότι οι ντόπιοι θα έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα.

«Τα μεγάλα σκάφη μπορεί να εμφανίζονται ως η οικονομικότερη επιλογή, μόνο όμως επειδή οι στόλοι αυτοί λαμβάνουν σημαντικές επιδοτήσεις, λογικοποιώντας το κόστος της υπεραλίευσης και της υποβάθμισης των φυσικών πόρων», σημειώνει ο Σούτερ.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 15% των ζωικών πρωτεϊνών που καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο προέρχονται από τα ψάρια. Στις φτωχότερες χώρες, το ποσοστό αυτό είναι πιο υψηλό, φτάνοντας μάλιστα στο 23% στην Ασία και το 50% στη Δυτική Αφρική. Σε τουλάχιστον 30 χώρες, το ένα τρίτο των ζωικών πρωτεϊνών που λαμβάνουν οι άνθρωποι προέρχεται από την αλιεία. Επιπλέον, από το ψάρεμα ζουν σήμερα 12 εκατομμύρια μικροί αλιείς, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα αλιευτικά αποθέματα πάντως κινδυνεύουν από πολλές πλευρές: από την υπεραλιεία (δεν διασφαλίζεται η ανανέωση των αποθεμάτων), τις μηχανότρατες βυθού, την μαζική απόρριψη νεκρών ψαριών, την παράνομη αλιεία (10-28 εκατομμύρια τόννοι), την οξίνιση των υδάτων και τη ρύπανση.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, ο Ολιβιέ Ντε Σούτερ προτείνει μια σειρά μέτρων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν οι άδειες αλιείας που έχουν δοθεί σε μεγάλα σκάφη εκτός της οικονομικής ζώνης τους και να ενισχυθούν οι έλεγχοι, να δημιουργηθούν ζώνες αποκλειστικά για αλιεία μικρής κλίμακας (όπως έχει γίνει στη λίμνη Τόνλε Σαπ της Καμπότζης) και να στηριχθεί η δημιουργία συνεταιρισμών αλιέων.

Μολονότι παραδέχεται ότι καταβάλλονται προσπάθειες σε ορισμένα μέτωπα (για παράδειγμα μειώθηκαν οι επιδοτήσεις στα πλοία-εργοστάσια), τονίζει ότι υπάρχουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας λόγω της κακής διακυβέρνησης ορισμένων παράκτιων χωρών και επειδή δεν εμπλέκονται στην προσπάθεια τα κράτη στο νηολόγιο των οποίων είναι εγγεγραμμένα τα παράνομα σκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....