Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Το γιγάντιο καλαμάρι του Ειρηνικού για πρώτη φορά στην κάμερα

  Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να κινηματογραφήσουν ένα γιγάντιο καλαμάρι μήκους 3 μέτρων.

Οι πρώτες ζωντανές εικόνες του μυστηριώδους θαλάσσιου πλάσματος προέρχονται από τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού, κοντά στα νησιά Ογκασαβάρα, 880 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας, Τόκυο.
Στις εικόνες που διέρρευσαν, το ασπόνδυλο με τα τεράστια μαύρα μάτια φαίνεται να κρατάει ένα δόλωμα στα πλοκάμια του, ενώ κολυμπάει κόντρα στο ρεύμα σε βάθος 900 μέτρων.
Το συγκεκριμένο βίντεο αποτελεί τον καρπό 100 αποστολών, κατά τις οποίες οι επιστήμονες πέρασαν περισσότερες από 400 ώρες σε μικρά τριθέσια βαθυσκάφη αναζητώντας το γιγάντιο καλαμάρι, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα τελευταία άλυτα μυστήρια των ωκεανών.
Το γιγάντιο καλαμάρι Architeuthis dux δεν είχε εντοπιστεί ποτέ στο περιβάλλον όπου ενδημεί παρά μόνο νεκρό ή λίγο πριν εκπνεύσει, ξεβρασμένο σε κάποια ακτή.
Τα θηλυκά μέλη του είδους φτάνουν σε μήκος τα 14 μέτρα και σε βάρος τα 270 κιλά, ενώ τα αρσενικά έχουν το μισό μέγεθος.
Οι ερευνητές στοχεύουν στην αποκάλυψη της ζωής και των συνηθειών του γιγάντιου καλαμαριού, το οποίο επί της ουσίας παραμένει ένα άγνωστο ζωικό είδος.
Αιτία για αυτό είναι το γεγονός ότι το Architeuthis dux προτιμά βάθη από 120 μέτρα έως 1600 μέτρα, πολύ μεγαλύτερα από αυτά που “επισκέπτονται” οι κοινοί δύτες.
Το γιγάντιο καλαμάρι εικάζεται ότι έχει τα μεγαλύτερα μάτια στο ζωικό βασίλειο, μεγέθους μπάλας του μπάσκετ και ορατότητα ακόμη και σε βάθος που δεν φθάνουν οι ακτίνες του ήλιου.
Φέρει οκτώ πλοκάμια και δύο μεγαλύτερα, τα οποία χρησιμοποιεί κυρίως για να συλλέγει την τροφή του, ενώ το στόμα του είναι εφοδιασμένο με ένα μυτερό ράμφος, όπως ακριβώς και στον μικρόσωμο συγγενή του.
Photo: Discovery Channel
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....