Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ελληνίδες έφτιαξαν «σφουγγάρι» που εξαφανίζει πετρελαιοκηλίδες



Ελληνίδες έφτιαξαν «σφουγγάρι» που εξαφανίζει πετρελαιοκηλίδες

Μια σπουδαία ανακάλυψη, φιλική προς το οικοσύστημα


Δύο Ελληνίδες ερευνήτριες στην Ιταλία φιλοδοξούν να δώσουν τη λύση του μέλλοντος ενάντια στη μόλυνση θαλασσών. Η Αθανασία Αθανασίου και η Δέσποινα Φραγκούλη, με τον συνεργάτη τους Χαβιέ Πιντό, ανέπτυξαν μια νέα παντεταρισμένη, ήδη, μέθοδο, ένα τεχνητό «σφουγγάρι» για την απορρόφηση πετρελαιοκηλίδων και άλλων ελαιωδών, τοξικών υλικών από την επιφάνεια της θάλασσας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Πρόκειται για νέο, χαμηλού κόστους, πορώδες υλικό, κατασκευασμένο από πολυουρεθάνη, το οποίο μπορεί να διαχωρίσει σε εξαιρετικά σύντομα χρονικό διάστημα, το πετρέλαιο από το νερό και επομένως να λειτουργήσει ως μαγνήτης προς τις ρυπαντικές ουσίες που πέφτουν στη θάλασσα.
Τα υλικά του σφουγγαριού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τον καθαρισμό ρύπων στο νερό, όσο και για την απομάκρυνση ή την ανίχνευση των διάφορων οργανικών και ανόργανων ρύπων από την ατμόσφαιρα ή το έδαφος. Και όλα αυτά με την αξιοποίηση φυσικών πόρων.
Έως τώρα οι μέθοδοι για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων αφορούσαν τη χρήση χημικών ουσιών, οι οποίες δρούσαν στην επιφάνεια του νερού και μπορούσαν να διαλύσουν μια πετρελαιοκηλίδα, ώστε μετά να είναι ευκολότερη η καταστροφή της από μικροοργανισμούς.
Ενδιαφέρον για το «σφουγγάρι» έχει ήδη εκδηλωθεί από εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων, εκ των οποίων μία ως χρηματοδότης. Στόχος τους είναι ο καθαρισμός της θάλασσας σε όσο το δυνατόν συντομότερους χρόνους, ενώ το τελικό υλικό προγραμματίζεται προς χρήση μέσα στα δύο προσεχή χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....