Ροφός σκορδάτος στα κάρβουνα :
Το τελείωμα ενός ψαρέματος είναι το τραπέζι με τους φίλους που συμμετείχαν σε αυτό. Το μέγεθος του συλληφθέντος ροφού επιτρέπει το ψήσιμο στα κάρβουνα. Για κάποιους που η γεύση του ροφού δεν τους είναι ιδιαίτερα λεπτή προτείνω :
Καλό καθάρισμα λεπιών και της αρτηρίας της σπονδυλικής στήλης (αυτό το κάνεις με το μαχαίρι από το σχίσιμο που έχεις κάνει στην κοιλιά του ψαριού).
Κάνεις 3 κάθετες τομές σε κάθε πλευρά από τα βράγχια προς την ουρά. Το βάθος των τομών να είναι αρκετό (περίπου μέχρι τη ραχοκοκαλιά)
Αλάτισμα για 50 – 60 λεπτά με αλάτι ημίχονδρο σε όλο το σώμα του ψαριού, στις τομές και στο εσωτερικό της κοιλιάς του.
Αφού περάσει ο χρόνος αυτός ξεπλένεις από το αλάτι πολύ καλά.
Καθαρίσεις ένα ολόκληρο σκόρδο και κόβεις την κάθε σκελίδα σε 3 ή 4 φέτες κατά μήκος. Ψιλοκόβεις ένα ματσάκι σέλινο χωρίς τα κοτσάνια και σε ένα πιατάκι ανακατεύεις το σέλινο και το σκόρδο.
Αφού ο ροφός έχει στραγγίσει από τα νερά, παίρνεις ένα καθαρό και στεγνό κομμάτι ύφασμα και το χώνεις σε όλες τις τομές για να στεγνώσουν τελείως. Κατόπιν γεμίζεις με το σελινόσκορδο και δεν θα γλιστρήσουν κατά τα γυρίσματα του ψησίματος.
Η φωτιά να είναι δυνατή και όταν τα κάρβουνα «κάτσουν» δηλαδή να έχουν αρχίσει να ασπρίζουν, τοποθέτησε την σχάρα ψηλά και γύριζέ το στην αρχή τακτικά και μετά λιγότερο.
Στο τέλος και αν σου αρέσει η ξεροψημένη πέτσα κατέβασε τη σχάρα πολύ χαμηλά και άστο από 3 λεπτά σε κάθε πλευρά του.
Το λαδολέμονο ζέστανε το λίγο πριν το σερβίρισμα σε 30 με 40 βαθμούς . Στην ίδια θράκα ξερόψησε και λίγες φέτες ψωμιού αλειμμένες με ελαιόλαδο.
Συνόδεψε το ροφό όχι με λευκό κρασί, αλλά με ένα καλό ροζέ Βορείου Ελλάδας κατά προτίμηση , στα φρούτα να περιέχεται οπωσδήποτε ανανάς και πρόσφερε στο τέλος μία δυνατή τιραμισού.
Το τραπέζι αυτό θα το θυμούνται για καιρό.
Α!! και που είσαι! Φτιάξτα μόνος σου και άσε τη μάνα να απολαύσει το γιό της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου