Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011

Ελεύθερη κατάδυση και ψαροτούφεκο - μια πρώτη γνωριμία

Πάντα αισθανόμουν τυχερός που ζω σ΄ αυτή τη πανέμορφη χώρα! Με ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον, με την απίστευτη ποικιλία εικόνων και αισθήσεων. Με ατέλειωτα χιλιόμετρα δαντελωτών ακτών και ένα σωρό νησιά μικρά και μεγάλα φυτεμένα στο μπλε να συνθέτουν μια εικόνα που στα μάτια των ξένων φαντάζει σαν προορισμός!
Όταν ανακάλυψα την Ελλάδα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αισθάνθηκα τυχερότερος. Ως ελεύθερη κατάδυση ορίζεται κάθε υποβρύχια δραστηριότητα που γίνεται κρατώντας την αναπνοή μας και όχι με τη βοήθεια αυτόνομης αναπνευστικής συσκευής ( μπουκάλα ) .Τοποθετώντας κάποιος μια μάσκα στο πρόσωπό του μπορεί να ανοίξει τις «πόρτες» του βυθού και να δει εικόνες πρωτόγνωρης ομορφιάς. Τη φύση σε όλο της το μεγαλείο! ...................................................................

Η Ελλάδα μας έχει να παρουσιάσει στον υπόλοιπο κόσμο μεγάλη ιστορία με την ελεύθερη κατάδυση. Θα αναφέρω μόνο τους σφουγγαράδες που με τη βοήθεια της καμπανελόπετρας βουτούσαν σε απίστευτα βάθη με μια μόνο αναπνοή, για να βγάλουν το πικρό ψωμί τους. Ο Στάθης Χατζής από τη Σύμη πριν από 60 χρόνια επίσης με μια αναπνοή καταδύθηκε σε βάθος περίπου 70 μέτρων για να βοηθήσει στο ξεσκάλωμα της άγκυρας του Ιταλικού θωρηκτού Regina Margarita και τελικά τα κατάφερε! Το συγκεκριμένο γεγονός καταγράφηκε επίσημα στο ημερολόγιο των παρατηρητών του γεγονότος.Αλήθεια πόσοι από εμάς δε γοητεύτηκαν όταν έβαλαν για πρώτη φορά μια μάσκα θαλάσσης και βύθισαν το κεφάλι τους κάτω από την επιφάνεια;
Πόσοι από εμάς δεν ανακάλυψαν τη γοητεία της κίνησης σε όλες τις διαστάσεις μέσα στο νερό; Υπέροχα πράγματα συμβαίνουν μέσα στο σιωπηλό αυτό υποβρύχιο κόσμο, ένα κόσμο γεμάτο ζωή και πανέμορφες εικόνες, που αν και είναι δύσκολο να σας μεταφέρει κάποιος με τον γραπτό λόγο, θα κάνουμε μια προσπάθεια περιήγησης σ� αυτόν.

Ο μικρόκοσμος στα αβαθή νερά

Κολυμπώντας από την επιφάνεια μια καλοκαιρινή ημέρα, σε διαυγή νερά, θα μπορέσουμε να χαζέψουμε τον απίστευτο πλούτο της θάλασσας.
Κοχύλια μικρά και μεγάλα βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις παραλίες της χώρας μας. Από τις μικρές πεταλίδες που είναι κολλημένες στα βραχάκια μέχρι τις μεγάλες πίνες και τις μπουρούδες με το γυαλιστερό όστρακο και τους φοβερούς χρωματισμούς.
Τα κεφαλόπουλα βολτάρουν άφοβα ψάχνοντας στα επιφανειακά νερά για κάποιο ψίχουλο ενώ οι σάλπες, οι πολύχρωμοι σκάροι, ασημένιοι σαργοί και καμπανάδες μαζί με την αθερίνα είναι σχεδόν μόνιμοι σύντροφοι του υποβρύχιου παρατηρητή.
Στους αμμώδεις βυθούς θα δούμε να βόσκουν μπαρμπούνια και μουρμούρες, ενώ ξαπλωμένα και παραλλαγμένα θα δούμε αν είμαστε καλοί παρατηρητές τις γλώσσες, τα χταπόδια και καμιά σουπιά.Ακόμα και στις φυκιάδες που εξαιτίας της πυκνότητάς τους αποτελούν ένα πρώτης τάξης καταφύγιο, θα δούμε ένα σωρό ψαράκια να περιφέρονται, να κρύβονται και να εμφανίζονται πάλι, προσφέροντας στον παρατηρητή όμορφες υποβρύχιες σκηνές.
Μόνο το κρύο είναι ικανό να διακόψει τον υποβρύχιο παρατηρητή από την ενασχόλησή του. Δυστυχώς ακόμα και τους προχωρημένους καλοκαιρινούς μήνες, είναι δύσκολο να αντέξει κάποιος πάνω από μια ώρα φορώντας μόνο το μαγιό του.
Οι εταιρείες καταδυτικού εξοπλισμού όμως είδαν την ανάγκη αυτή και εδώ και πολλά χρόνια μας προσφέρουν «τα υποβρύχια ρούχα» για την προστασία από το κρύο. Το υλικό που φτιάχνονται είναι το λεγόμενο «νεοπρέν» και είναι κατασκευασμένο από φυσαλίδες από άζωτο ή οξυγόνο κολλημένες μεταξύ τους. Στη γλώσσα μας τις ονομάζουμε στολές. Ένα λεπτό γιλέκο είναι ικανό να μας προσφέρει άφθονη προστασία από το κρύο και να παρατείνει κατά πολύ την παραμονή μας στη θάλασσα.Επίσης στα μαγαζιά με τα φωτογραφικά είδη θα μπορέσετε να βρείτε υποβρύχιες φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης σε πολύ χαμηλή τιμή και να ξεκινήσετε μια όμορφη συλλογή. Έτσι θα αποτυπώνετε τις εικόνες που ζήσατε και θα έχετε κάτι να σας παρηγορεί μέχρι να ξαναβουτήξετε.
Σε νερά βαθύτεραΚάποιοι που προσπάθησαν να βουτήξουν λίγο βαθύτερα θα διαπίστωσαν πως ένας οξύς πόνος στα αυτιά δεν τους επέτρεψε να το κάνουν. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της πίεσης του νερού που «σπρώχνει» τα ευαίσθητα τύμπανα των αυτιών μας. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό ο κάθε δύτης χρησιμοποιεί τη λεγόμενη μέθοδο της εξίσωσης των πιέσεων στέλνοντας αέρα προς τις εσωτερικές πλευρές των τυμπάνων, εκμηδενίζοντας έτσι τον πόνο. (Τους χειρισμούς αυτούς θα αναλύσουμε εκτεταμένα σε επόμενα άρθρα).

Στα μεγαλύτερα βάθη και ιδίως σε πετρώδεις βυθούς, θα μπορέσουμε να έχουμε τις πρώτες επαφές μας και με τους μεγάλους κατοίκους της θάλασσας. Και μιλάμε φυσικά για ροφούς, σφυρίδες, συναγρίδες, στήρες και πολλά άλλα είδη ψαριών. Είναι εντυπωσιακό το θέαμα της κίνησης ενός μεγάλου ψαριού έξω από τα θαλάμια του. Και μη νομίζετε πως εντυπωσιάζεται μόνο ο πρωτάρης. Το θέαμα προσφέρει δέος ακόμα και στους πεπειραμένους ελεύθερους δύτες με χιλιάδες ώρες στη θάλασσα και τρομερή εμπειρία στην επαφή τους με τα μεγάλα ψάρια.Οι τυχερότεροι μπορεί να έχουν μια οπτική επαφή με τη θαλάσσια χελώνα. Αυτά τα άκακα πλάσματα με τον εντυπωσιακό όγκο, μπορεί να μας συντροφέψουν όσο εμείς εξερευνούμε το βυθό. Μη τις ενοχλήσετε. Θαυμάστε, φωτογραφήστε και πείτε της αντίο!

Ο υποβρύχιος κυνηγός

Οι υποβρύχιοι κυνηγοί, γνωστοί ως «ψαροτουφεκάδες», συλλαμβάνουν ψάρια με τρόπο τελείως διαφορετικό από αυτό των αλιέων επιφανείας οι οποίοι χρησιμοποιούν τις πετονιές, τα δίχτυα και τα υπόλοιπα αλιευτικά τους εργαλεία. Ο εξοπλισμός συνήθως είναι ο εξής : Σακάκι με ενσωματωμένη κουκούλα, παντελόνι, κάλτσες και γάντια κατασκευασμένα από νεοπρέν. Μία ζώνη για τη μέση όπου σε αυτή τοποθετούμε βάρη από μολύβι με σκοπό να έχουμε άνετη κατάδυση, βατραχοπέδιλα με μήκος που πολλές φορές ξεπερνά στους προχωρημένους τα 75 cm, υποχρεωτικά ένα φουσκωτό πλωτήρα χρώματος κίτρινου με σημαιάκι που φέρει την ένδειξη ΥΔ (υποβρύχια δραστηριότητα). Και φυσικά ένα ψαροτούφεκο. Αυτό μπορεί να λειτουργεί εκτοξεύοντας το βέλος προς το ψάρι με τη δύναμη πιεσμένου αέρα (αεροβόλα) ή με τη δύναμη της εκτόνωσης των λάστιχων (λαστιχοβόλα). Θα ήθελα να κατανοήσετε για ποιο λόγο ο υποβρύχιος κυνηγός και για να ακριβολογούμε ο ευαισθητοποιημένος με τη φύση υποβρύχιος κυνηγός μπορεί να συμμετέχει ομαλά στην παράκτια αλιεία. Είναι αυτός που θα επιλέξει μεγέθη ψαριών που έχουν ήδη πραγματοποιήσει κάποιους κύκλους αναπαραγωγής και όχι ό,τι πιάσει η σακούλα. Ακόμα επειδή η άπνοια του είναι περιορισμένη δίνει πάρα πολλές ευκαιρίες στα ψάρια να διαφύγουν. Το σημαντικότερο όμως είναι πως ο ελεύθερος δύτης � ψαροκυνηγός θα πρέπει να μπορέσει να πλησιάσει το θήραμά του σε πολύ μικρή απόσταση προκειμένου να έχει μια επιτυχημένη βολή. Και αυτό πιστέψτε με δεν είναι καθόλου απλό και εύκολο!!!
Μπορεί να μεταφέρει παρατηρήσεις σε αρμόδιους σχετικά με ρύπανση, αρχαία, ασθένειες φυτών και ψαριών, ακόμα και οργανωμένα να βοηθήσει σε καθαρισμό των βυθών.
Πάντως για να γνωρίζετε, ο μέσος υποβρύχιος κυνηγός δεν ενδιαφέρεται και τόσο πολύ για τα ψάρια, αλλά επικαλούμενος αυτή του την ιδιότητα έχει τακτική επαφή με τη φύση, με το κολύμπι, με τις πανέμορφες εικόνες βυθού, αφήνοντας πίσω τα προβλήματα της καθημερινότητας που τον ταλαιπωρούν.

Ασφάλεια και νομοθεσία

Κάποιος σοφός είπε «η θάλασσα δεν πνίγει, εμείς πνιγόμαστε σ� αυτή».Εμένα μου άρεσε και το έχω κρατήσει, το έχω φυτέψει αν θέλετε μέσα στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια, χρησιμοποιώντας το σαν επιχείρημα σε αυτούς που κινδυνολογούν σε βάρος της ελεύθερης κατάδυσης και του ψαροτούφεκου.
Τι φταίει η θάλασσα αν ο άλλος πήγε για καταδύσεις με ένα στομάχι γεμάτο φαγητό; Τι φταίει η θάλασσα αν ο άλλος πήγε για καταδύσεις σε μέρος όπου υπάρχει τακτική διέλευση σκαφών; Τι φταίει η θάλασσα αν ο άλλος πήγε για καταδύσεις χωρίς τον πλωτήρα του (σημαδούρα); Και το σπουδαιότερο, αν πήγε χωρίς το ζευγάρι του; Τι είναι το ζευγάρι; Είναι ο φύλακας άγγελός σου και είσαι ο φύλακας άγγελός του!! Είναι ο φίλος που έχει ίδιες δυνατότητες με σένα και σε μέτρα αλλά και σε χρόνο παραμονής και θα σου συμπαρασταθεί στο επικίνδυνο περιστατικό.

«Μα εγώ προσέχω!», θα ανταπαντούσε κάποιος. Δυστυχώς η κακιά στιγμή παραμονεύει όχι μόνο στη θάλασσα αλλά παντού, με τη διαφορά πως αν μας συμβεί κάτι στη θάλασσα είμαστε μόνοι. Επομένως αν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί παραπέρα με το όμορφο αυτό χόμπυ, θα πρέπει να έχει κατά νου πως ο σύντροφος είναι απαραίτητος.Επίσης τα ψαροτούφεκα όσο αδύνατα και να δείχνουν υποβρυχίως, αφού το βεληνεκές τους είναι πολύ μικρό (μέχρι 5 μέτρα) τόσο θα πρέπει να προσέχουμε να είναι αφοπλισμένα στην ξηρά. Κανόνας απαράβατος! Οπλίζουμε μόνο μέσα στη θάλασσα και βγαίνοντας πρέπει να έχουμε αφοπλίσει. Ακόμα να πούμε πως απαγορεύεται η χρήση φακού υποβρυχίως και η υποβρύχια αλιεία στις παραλίες λουομένων. Προβλέπεται υποχρεωτικά η έκδοση ατομικής άδειας αλιείας, όπως και ο ενασχολούμενος με το υποβρύχιο κυνήγι να έχει συμπληρώσει τα 16 χρόνια.


Προς τους κατόχους σκαφών

Αγαπητοί φίλοι ανήκουμε στην ίδια μεγάλη κατηγορία των ανθρώπων που αγαπούν τη θάλασσα. Τη χαιρόμαστε ίσως με διαφορετικό τρόπο, αλλά την αγαπάμε το ίδιο. Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε για την προσοχή σας στο εξής: Όταν βλέπετε κάποια φουσκωτή σημαδούρα στη θάλασσα (συνήθως κόκκινη ή κίτρινη) να είστε βέβαιοι πως κάποιος σε μια ακτίνα 50 μέτρων από αυτή ασκεί υποβρύχια δραστηριότητα. Κρατήστε μια καλή απόσταση ασφαλείας. Έχουμε αρκετά ατυχήματα από απρόσεκτους ή περίεργους χειριστές σκαφών. Η θάλασσα μας χωράει όλους. Ας την απολαύσουμε με ασφάλεια.www.greekdivers.com
Αγαπητοί φίλοι, Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στο δικτυακό μας τόπο, τον μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα, ο οποίος από το 2003 προσφέρει δωρεάν άπειρες χρήσιμες πληροφορίες σε αυτούς που ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ. Αριθμεί σήμερα 2.300 μέλη περίπου, που αυξάνονται καθημερινά. Στο forum, τα πιο πεπειραμένα μέλη προσφέρουν καθημερινά τις γνώσεις τους σε όποια απορία προκύπτει, ενώ κάποιος επισκέπτης θα αντλήσει συσσωρευμένες πληροφορίες από τα άρθρα που ήδη υπάρχουν και που καθημερινά εμπλουτίζονται.

Επίλογος

Οι συμπαθείς κάτοικοι της θάλασσας έχουν καταφέρει να επιβιώσουν επιτυχώς παρόλη την ανθρώπινη επέμβαση. Δεν θα είναι όμως για πάντα έτσι. Η νέα γενιά δυτών θα πρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της θάλασσας και να είναι επιλεκτική και προσεκτική στη διαχείριση του πλούτου που απλόχερα μας προσφέρει, αποφεύγοντας τα λάθη των προηγούμενων γενεών. Η σχέση με το περιβάλλον είναι μια σχέση ανταποδοτική. Δίνουμε και μας δίνει. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για πάντα

Κώστας Ανδρεόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....