Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η εξερεύνηση της Πηγής Σίντζι στην Αρκαδία



Η βαθύτερη πηγή της Ελλάδας

Το 1996, μια μικρή ομάδα σπηλαιολόγων – σπηλαιοδυτών του σπηλαιολογικού συλλόγου ΣΠΕΛΕΟ ξεκίνησαν την εξερεύνηση στην πηγή Σίντζι στην ορεινή Αρκαδία (∆.∆. Κανδύλας - Δήμος Λεβιδίου).
Κανείς τους δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το θα ανακάλυπταν το βαθύτερο σπήλαιο στην Ελλάδα με βάθος που ξεπερνά τα… 150 μέτρα!

Σπηλαιοκατάδυση είναι η κατάδυση σε υποβρύχια (πλημμυρισμένα) τμήματα σπηλαίων. Αποτελεί μια από τις πλέον εξειδικευμένες μορφές σπηλαιολογίας και κατάδυσης και απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση και εξοπλισμό.

Η εξερεύνηση και η χαρτογράφηση της πηγής 16 χρόνια μετά έχει φθάσει πλέον περίπου στα 1.400 μέτρα σπηλαίου με μέγιστο βάθος κατάδυσης τα 153 μέτρα, πράγμα που την κατατάσσει ως την βαθύτερη σπηλαιοκατάδυση στην Ελλάδα, με πολύ σημαντική προοπτική να πάει κάτω από τα 170 μέτρα.

Ελάχιστες ομάδες παγκοσμίως μπορούν να εξερευνήσουν σπήλαια σε τέτοιο βάθος, ενώ εκτιμάται ότι όταν ολοκληρωθεί η εξερεύνηση το σπήλαιο θα βρίσκεται μέσα στην λίστα με τα 30 βαθύτερα σπήλαια παγκοσμίως.



Οι εξερευνήσεις αυτές απαιτούν τόσο μια πολυμελή ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα όσο και πολύπλοκο εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις βαθιές εξερευνήσεις ο χρόνος κατάδυσης ξεπερνάει τις 5 ώρες, χρησιμοποιούνται δεκάδες μπουκάλες τόσο στην πλάτη αλλά και σε διάταξη πλάγιας αγκίστρωσης (side-mount), επαν-αναπνευστήρες (rebrarthers) , καθώς και για πρώτη φορά από Ελληνική ομάδα χρησιμοποιούντα ειδικοί υποβρύχιοι θάλαμοι για την αποσυμπίεση (habitat).



Το μεγάλο χρονικό διάστημα παραμονής σε συνδυασμό με την χαμηλή θερμοκρασία του νερού (10 βαθμοί Κελσίου) αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπηλαιολόγοι στο σπήλαιο αυτό.



Προκειμένου να ξεπεραστεί έχει θα στηθεί ένα θάλαμος με αέρα στα 12 μέτρα βάθος προκειμένου οι δύτες να περνούν εκεί χρόνο αποσυμπίεσης.



Η όλη προσπάθεια δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την άριστη συνεργασία και τον απόλυτο συντονισμό διασυλλογικής ομάδας σπηλαιοδυτών από τον Σ.ΕΛ.Α.Σ., τον ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. και άλλα μέλη της Σ.Ο.Ε.(Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, www.fhs.gr).



Το προσεχές διάστημα η ομάδα προγραμματίζει μια σειρά εξερευνητικών σπηλαιοκαταδύσεων στα βαθύτερα τμήματα του σπηλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....