Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Μία καλή μέρα για τα ψάρια

Σε παγκόσμιο πρόβλημα εξελίσσεται η υπεραλίευση

Το πράσινο φως για μια επιπλέον ποσόστωση στην αλιεία έδωσε με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφορικά με συγκεκριμένα είδη ψαριών.
Το 47% των αποθεμάτων ψαριών στον Ατλαντικό Ωκεανό και το 90% των αποθεμάτων στη Μεσόγειο θεωρούνται υπεραλιευμένα. Ο ειδικός σε ζητήματα αλιείας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, Τίλι Μάακ, μιλώντας στην Deutsche Welle, κάνει λόγο για «δραματικές επιπτώσεις». Όταν ευρωπαϊκά αλιευτικά σκάφη ψαρεύουν εκτός ΕΕ, όπως για παράδειγμα στις ακτές της Αφρικής και στη συνέχεια εξάγουν αλιεύματα στις χώρες της βόρειας Αφρικής καταστρέφονται οι εκεί αγορές.

Η ΕΕ επιδιώκει να δώσει τέλος στην υπεραλίευση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο έδωσε το πράσινο φως για μια επιπλέον αλιευτική ποσόστωση ορισμένων ειδών ψαριών.

Για τα είδη θα αποφασίσουν ειδικοί με βάση τα υπάρχοντα αποθέματα, ενώ θα περιοριστούν σταδιακά και τα ανεπιθύμητα παρεμπίπτοντα αλιεύματα, τα οποία θα απαγορευθούν το 2017. Σήμερα περίπου το 40% των ψαριών πετιούνται ξανά στη θάλασσα έτσι ώστε να τηρηθούν οι ποσοστώσεις αλίευσης. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα παρεμπιπτόντα αλιεύματα, τα ψάρια δηλαδή που πιάνονται τυχαία στα δίχτυα. Και αυτά καταλήγουν και πάλι στη θάλασσα. Τις περισσότερες φορές όμως είναι ήδη νεκρά όταν ξαναπέφτουν στο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....