Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Πόσα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας έχει η Ελλάδα και η Μεσόγειος;

Το Google Earth έχει την απάντηση

Ουδέν κρυπτόν από το Google Earth. Από τις δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που προσφέρει το Google Earth είναι ορατοί οι κλωβοί ιχθυοκαλλιέργειας με αποτέλεσμα καναδοί επιστήμονες να εκτιμούν μέσω των εικόνων αυτών τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη στο κόσμο για έλεγχο ιχθυοπαραγωγής που γίνεται μέσω δορυφόρων. Οι ερευνητές του Κέντρου Αλιείας του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, με επικεφαλής τον Πάμπλο Τρουχίγιο (που είναι και επιστημονικός σύμβουλος της οργάνωσης Greenpeace), οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS ONE», διάλεξαν τη Μεσόγειο, επειδή, όπως είπαν, έχει εξαίρετη δορυφορική κάλυψη μέσω του Google Earth και επιπλέον διαθέτει έναν ανεπτυγμένο κλάδο ιχθυοκαλλιέργειας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι εκτιμήσεις για τον όγκο της ελεύθερης αλιείας έχουν επικριθεί συχνά ότι δεν είναι ακριβείς, γι' αυτό ήθελαν να δουν αν ανάλογο πρόβλημα ισχύει και με τις ιχθυοκαλλιέργειες. Η έρευνα μέτρησε συνολικά 20.976 συνηθισμένου μεγέθους κλωβούς στη Μεσόγειο, σε απόσταση έως δέκα χιλιομέτρων από τις ακτές και άλλους 248 πολύ μεγαλύτερους, όπου εκτρέφονται αποκλειστικά τόνοι (κάθε τέτοιος κλωβός ξεπερνά τα 40 μέτρα μήκος).

Περίπου οι μισοί κλωβοί εντοπίστηκαν στις ακτές της Ελλάδας (49%) και σχεδόν το ένα τρίτο στην Τουρκία (31%)- στις δύο χώρες όπου βρίσκεται και ο κύριος όγκος της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, και οι δύο χώρες στα νούμερα που δίνουν φαίνεται να υποεκτιμούν τη συνολική εθνική παραγωγή ιχθυοκαλλιέργειάς τους. Οι εκτιμώμενες αποκλίσεις της ετήσιας παραγωγής είναι γύρω στο 30% για την Ελλάδα, 18% για την Τουρκία, 16% για την Κύπρο και 10% για την Κροατία (η σύγκριση για τις αποκλίσεις αφορά το έτος 2006).

Πάντως, οι ερευνητές επισήμαναν ότι στη Μεσόγειο πιθανότατα υπάρχουν και άλλοι κλωβοί ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς, για άγνωστους λόγους, σε ορισμένες ακτές της Γαλλίας και του Ισραήλ δεν υπάρχει πλήρης δορυφορική κάλυψη. Συνολικά οι επιστήμονες μπόρεσαν να ελέγξουν το 91% των μεσογειακών ακτών.

Συνδυάζοντας τον αριθμό των κλωβών που καταμετρήθηκαν δορυφορικά, με τις διαθέσιμες πληροφορίες για τον όγκο κάθε κλωβού, την πυκνότητα ψαριών που φιλοξενεί, τον ρυθμό αναπαραγωγής, την εποχικότητα και άλλους παράγοντες, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι στις 16 μεσογειακές χώρες η ετήσια παραγωγή (πλην του τόνου) φθάνει συνολικά στους 225.736 τόνους ψαριών, ένας αριθμός που συμφωνεί χονδρικά με τις επίσημες αναφορές του FAO (Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας) του ΟΗΕ για την μεσογειακή παραγωγή ιχθυοκαλλιεργειών.
www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....