Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Χωρίς προηγούμενο η όξυνση των ωκεανών


Σημειώνεται με το μεγαλύτερο ρυθμό εδώ και 300 εκατ. χρόνια

Έκθεση που υπογράφουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Μπρίστολ αποκαλύπτει ότι οι ωκεανοί γίνονται όλο και πιο όξινοι, κυρίως εξαιτίας της απορρόφησης μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με ταχύτατο, άνευ προηγουμένου τα τελευταία 300 εκατ. χρόνια, ρυθμό.
«Η γεωλογική ιστορία μας υποδεικνύει ότι ο παρών ρυθμός ωκεάνιας όξυνσης είναι χωρίς προηγούμενο στη διάρκεια των τελευταίων 300 εκατ. ετών» τονίζει ένας από τους συνυπογράφοντες τη μελέτη, ο Άντι Ρίτζγουελ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Βρετανίας.

«Μολονότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες, ποτέ άλλοτε στη διάρκεια αυτής της περιόδου τα επίπεδα της οξύτητας δεν αντιπροσώπευαν, στη διάρκεια της εξέλιξής τους, ένα τέτοιον δυνητικό αντίκτυπο στην οργανική χημεία των ωκεανών, συνεπεία των άνευ προηγουμένου εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα», προσθέτει ο ίδιος επιστήμονας.

Η όξυνση αποτελεί μία σημαντική απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα με κίνδυνο την μαζική εξάλειψη των κοραλλιών και θαλασσίων ειδών όπως οι σολομοί και τα οστρακοειδή, προειδοποιούν οι ειδικοί, των οποίων η έκθεση δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Science, που θα κυκλοφορήσει στις 2 Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκατονταετίας, το CO2 αυξήθηκε κατά 30% στην ατμόσφαιρα για να φθάσει στα 393 ppm, ενώ το ΡΗ της μειώθηκε κατά 0,1 μονάδα στο 8,1, που προμηνύει αύξηση της οξύτητάς της.

Αυτό αντιστοιχεί σε έναν ρυθμό τουλάχιστον δέκα φορές πιο ταχύ εδώ και 56 εκατ. χρόνια, υπογραμμίζει η Μπέρμπελ Χένις, παλαιοωκεανογράφος στο Παν/μιο Κολούμπια των ΗΠΑ και κύρια συντάκτρια της έκθεσης.

Σύμφωνα με την Ομάδα Ειδικών για την Εξέλιξη του Κλίματος (GIEC), το ΡΗ των ωκεανών ενδέχεται να μειωθεί κατά 0,3 μονάδες έως τα τέλη του αιώνα μας και η τιμή του να διαμορφωθεί στο 7,8.

«Μία τέτοια οξύτητα αυξάνει την πιθανότητα να υποστούν οι ωκεανοί σύντομα ορισμένες ανατροπές συγκρίσιμες με εκείνες που καταγράφηκαν στην Ανώτατη Θερμική κατάσταση κατά το πέρασμα από την Παλαιόκαινο στην Ηώκαινο εποχή» πριν 56 εκατ. χρόνια, εκτιμούν οι ερευνητές.

Μετά τον ανεξήγητο διπλασιασμό των εκπομπών οξειδίων του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες τότε είχαν αυξηθεί κατά 6 βαθμούς σε 5.000 χρόνια, με συνεπακόλουθη άνοδο της στάθμης των υδάτων των ωκεανών. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....