Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αναπόφευκτη η άνοδος της στάθμης των ωκεανών


Τι διαπιστώθηκε σε έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers

Ακόμα και αν η ανθρωπότητα καταφέρει να περιορίσει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο -το επίπεδο ασφαλείας που προτείνει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος- οι μελλοντικές γενιές θα δουν το επίπεδο της στάθμης των θαλασσών να ανεβαίνει κατά 12 με 22 μέτρα.
Αυτό είναι το πόρισμα έρευνας ερευνητών του Πανεπιστημίου Rutgers που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Geology.

Μελετώντας δείγματα εδάφους και πετρωμάτων από τη Βιρτζίνια, την ατόλλη Ενιγουετόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Νέα Ζηλανδία απέκτησαν μια εικόνα των διεργασιών που συνέβαιναν κατά την όψιμη Πλειόκενο Περίοδο η οποία έλαβε χώρα μεταξύ 2,7 εκατ. και 3,2 εκατ. χρόνια πριν από την εποχή μας.

Ήταν η τελευταία περίοδος που η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν ίση με τα παρόντα επίπεδα και η ατμοσφαιρική θερμοκρασία 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη. Ιζήματα από αυτή την περίοδο χρησιμοποιούνται από ερευνητικά κέντρα για τη διαμόρφωση μοντέλων πρόβλεψης των μελλοντικών κλιματικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στον πλανήτη.

Η έρευνα αποδεικνύει ωστόσο την ευαισθησία των γήινων οικοσυστημάτων, καθώς ακόμα και μια μέτρια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας συνεπάγεται μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων.

«Ο όγκος του νερού που θα απελευθερωθεί είναι ίσος με το λιώσιμο των πάγων σε ολόκληρη τη Γροιλανδία και τη Δυτιική Ανταρκτική και μέρους της Ανατολικής Ανταρκτικής» λέει ο Ρίτσαρντ Λέην διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Τομέα Επιστημών της Γης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών των ΗΠΑ, ο οποίος χρηματοδότησε τη μελέτη.

«Μια τέτοια άνοδος θα έπνιγε τις παράκτιες περιοχές παγκοσμίως και θα επηρέαζε το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού» προσθέτει ο Λέην. Το παρήγορο είναι ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει από αιώνες έως μερικές χιλιάδες χρόνια.

«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης, με τα παρόντα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα δικαιολογούσε στάθμη των υδάτων 20 μέτρα υψηλότερη από την παρούσα», καταλήγει η έρευνα.

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....