Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

H θάλασσα «κατάπιε» την παραλία στο Δερβένι



Μία τρομακτική φυσική καταστροφή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για μία από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικά παράκτιες περιοχές της Ελλάδας, πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες το Δερβένι της Κορινθίας.
Ο παραθαλάσσιος οικισμός έχει κηρυχθεί, από τις 8 Μαρτίου, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς η θάλασσα... ρούφηξε, στην κυριολεξία, την κεντρική του παραλία! Το απίστευτο φυσικό φαινόμενο έλαβε χώρα στις 29 Φεβρουαρίου, αλλά έμεινε μακριά από το φως της δημοσιότητας, καθώς αυτό που συνέβη ήταν τόσο πρωτοφανές που κάτοικοι, τοπικοί φορείς αλλά ακόμα και οι επιστήμονες χρειάστηκαν αρκετές ημέρες για να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος.


Τα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας από την περιοχή, δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά από τη Real planet και προκαλούν σοκ. Η κεντρική παραλία του Δερβενίου έχει στην κυριολεξία κοπεί στη μέση, καθώς ένα μέρος της, μήκους 60 και πλάτους 15 μέτρων, κατέρρευσε ολοσχερώς μέσα σε μόλις τρεις ώρες! Οι επιστήμονες μιλούν για μία υποβρύχια κατολίσθηση, με τις πρώτες έρευνες να δείχνουν ότι ο βυθός της παραλίας έχει υποχωρήσει σε βάθος από 25 έως και 30 μέτρα.

«Οι κυματισμοί που κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια του φαινομένου ήταν ασυνήθιστοι, σαν μικροί στρόβιλοι. Παρά τη μεγάλη τους σφοδρότητα, η δράση των θαλάσσιων στροβίλων ήταν εντελώς τοπική, γεγονός που δείχνει ότι επρόκειτο για γεωλογικό φαινόμενο», αναφέρει ο Νικόλαος Λούτας, μέλος της επιστημονικής ομάδας που προχώρησε στην πραγματογνωμοσύνη, εκ μέρους της Περιφέρειας.

Η εικόνα της περιοχής έχει πλέον αλλάξει οριστικά, καθώς η παραλία -η οποία αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων παραθεριστών το καλοκαίρι- δεν υπάρχει πλέον, ενώ η θάλασσα έχει φτάσει μέχρι τα πρώτα σπίτια. Σε πέντε κατοικίες, μάλιστα, τα κύματα έχουν ήδη γκρεμίσει τις αυλές και τις περιφράξεις, αποκαλύπτοντας τα θεμέλιά τους και προκαλώντας προβλήματα ευστάθειας.

Μία τριμελής οικογένεια, η μοναδική που διέμενε μόνιμα εκεί, έχει μετεγκατασταθεί σε ξενοδοχείο του Ξυλοκάστρου, με έξοδα της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Έκτακτη ανάγκη

«Κηρύξαμε το Δερβένι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να έρθουν ερευνητικά κλιμάκια από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και άλλοι φορείς και να διαπιστώσουμε τι έχει γίνει. Η ξαφνική εξαφάνιση της παραλίας μας ανησυχεί ιδιαίτερα, όπως βέβαια και τα υπόλοιπα φαινόμενα διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Γιώργος Δέδες.

Μετά την υποβρύχια κατολίσθηση, οι τοπικές Αρχές τοποθέτησαν τσιμεντένιους ογκόλιθους στη θαλάσσια περιοχή, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν προσωρινά την πρόκληση ζημιών από τα κύματα σε περισσότερες κατοικίες.

Επιπλέον, στο Δερβένι έχουν καταφτάσει γεωτρύπανα και όργανα βυθομέτρησης και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το μέγεθος της αλλοίωσης που έχει γίνει.

Σοκ για τους κατοίκους


Παρ’ όλα αυτά, η εξαφάνιση της κεντρικής παραλίας του Δερβενίου είναι αρκετή για να προκαλέσει από μόνη της σοκ στους 1.500 μόνιμους κατοίκους του οικισμού. «Η παραλία είναι συνυφασμένη με τη ζωή μας, κανείς εδώ δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που έχει γίνει», λέει ο επικεφαλής της τοπικής κοινότητας Δερβενίου, Ανδρέας Καραβάς.

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο και πιστεύω πως θα συνειδητοποιήσουμε πλήρως τις συνέπειές του το ερχόμενο καλοκαίρι. Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα κάνουμε με την οικογένεια των συγχωριανών μας που είδε το σπίτι της να αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης, ούτε βέβαια με τους δικαιούχους των υπολοίπων εξοχικών κατοικιών», προσθέτει ο πρόεδρος της κοινότητας, που ανήκει στον δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης.


πηγή : www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....