Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Διεθνής διάκριση για εφαρμογή χαρτογράφησης των θαλάσσιων λιβαδιών


Εφαρμογή με την οποία επιτυγχάνεται η χαρτογράφηση και φωτογραφική απεικόνιση μεγάλης έκτασης της ελληνικής παράκτιας ζώνης, ανέπτυξε η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», που έλαβε και την πρώτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών «Copernicus Masters» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).


Με τίτλο «Seagrass in HD» και δημιουργούς τους Δημοσθένη Τραγανό και Samuel Matthews, η εφαρμογή του Αρχιπελάγους που βραβεύθηκε αποτελεί μία καινοτόμο μέθοδο για την παρακολούθηση των θαλάσσιων λιβαδιών, σε θάλασσες και ωκεανούς παγκοσμίως, αρχής γενομένης από το Αιγαίο, και τα λιβάδια του ενδημικού είδους Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica).

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, τα οποία επιβεβαιώνονται από έρευνα πεδίου στο Αιγαίο, το Αρχιπελάγος μπορεί να χαρτογραφήσει την κατανομή των ενδιαιτημάτων της Ποσειδωνίας, με άμεσο και σταθερό τρόπο, εκτιμώντας ταυτόχρονα τον ρυθμό υποβάθμισής τους, καθώς και την αποτελεσματικότητα των δράσεων για την προστασία τους.

«Δημιουργήσαμε και αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε, στο πεδίο, αυτή την εφαρμογή από το 2006 και έκτοτε την εμπλουτίσαμε, αξιοποιώντας νεώτερα δορυφορικά δεδομένα, χάρτες και φωτογραφικές απεικονίσεις» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής του Αρχιπελάγους, Θοδωρής Τσιμπίδης.

Στόχος του ινστιτούτου είναι, με τη δωρεάν χρήση της εφαρμογής και από άλλους ερευνητικούς φορείς, να δημιουργηθεί μια κοινή βάση δεδομένων με σημαντικά στοιχεία από την παρακολούθηση των θαλάσσιων λιβαδιών, τα οποία ξεκινούν από την ακτή και φτάνουν μέχρι και τα 50 μέτρα απόσταση.

«Μιλάμε για συστηματική παρακολούθηση, αλλά κυρίως για προστασία της παράκτιας ζώνης καθώς βλέπουμε, πλέον, παραλίες να «εξαφανίζονται» σε διάφορα νησιά και ασυνείδητους αλιείς να «ξηλώνουν» με τις άγκυρές τους σημαντικές εκτάσεις θαλάσσιων λιβαδιών που έχουν θεμελιώδη σημασία για την παραγωγικότητα και υγεία των θαλασσών μας», κατέληξε ο κ. Τσιμπίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....