Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ο ρόλος των ωκεανών στην κλιματική αλλαγή


Ερευνητές μελέτησαν μια μεγάλη αλλαγή στο κλίμα πριν από 2,7 εκατ. χρόνια

Οι ωκεανοί έχουν επιδράσει στην κλιματική αλλαγή, όπως τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Αυτό υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών, οι οποίοι μελέτησαν μια σημαντική κλιματική αλλαγή και το σχηματισμό πάγου στο βόρειο ημισφαίριο της Γης πριν από 2,7 εκατ. χρόνια.

Όπως αναφέρουν η κίνηση στους ωκεανούς του κόσμου έπαιξε πολύ πιο σημαντικό ρόλο απ’ ό,τι πίστευαν προηγουμένως, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια προειδοποίηση για την παρούσα κλιματική αλλαγή.

Στη νέα αυτή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Science, η ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Rutgers ισχυρίζεται ότι η ψύξη της Γης και η δημιουργία πάγων στις ηπειρωτικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου συνέπεσε με μια αλλαγή στην κίνηση των ωκεανών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα στον Ατλαντικό μέσω των ωκεανών από το βορρά προς το νότο, μέχρι την «απελευθέρωσή» τους στον Ειρηνικό.

Το σύστημα μεταφοράς των ωκεανών, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, άλλαξε ταυτόχρονα με μια σημαντική αύξηση του όγκου των παγετώνων στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς και μια σημαντική πτώση της στάθμης της θάλασσας.
Ήταν οι πάγοι της Ανταρκτικής –λένε οι επιστήμονες- που «έκοψαν» την ανταλλαγή θερμότητας στην επιφάνεια του ωκεανού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό προκάλεσε μια παγκόσμια κλιματική αλλαγή εκείνη την εποχή, και όχι το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

«Ισχυριζόμαστε ότι η κίνηση στα βάθη των ωκεανών πριν από 2,7 εκατ. χρόνια και όχι μια σημαντική αλλαγή στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν αυτό που προκάλεσε μια επέκταση στο κάλυμμα πάγου στο βόρειο ημισφαίριο» ανέφερε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Stella Woodard.

Τα ευρήματα των ερευνητών, που βασίζονται σε δείγματα ιζημάτων από τον ωκεανό ηλικίας 2,5-3,3 εκατ. ετών, παρέχουν στους επιστήμονες την ευκαιρία για καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της κλιματικής αλλαγής σήμερα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το διαφορετικό μοντέλο της βαθιάς ωκεάνιας κυκλοφορία ήταν υπεύθυνο για τις υψηλές θερμοκρασίες πριν από 3 εκατ. χρόνια, όταν το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν στα σημερινά επίπεδα. Υποστηρίζουν ότι η ζώνη μεταφοράς των ωκεανών «κρύωσε» τη Γη και δημιούργησε το κλίμα, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι οι αλλαγές στην αποθήκευση της θερμότητας στο βάθος των ωκεανών θα μπορούσε να είναι το ίδιο σημαντική για την κλιματική αλλαγή, όπως άλλες υποθέσεις –τεκτονική δραστηριότητα ή μια πτώση στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα- και θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε μία από τις σημαντικότερες κλιματικές μεταβολές των τελευταίων 30 εκατ. ετών» δήλωσε ο Yair Rosenthal, καθηγητής θαλάσσιων και παράκτιων επιστημών στο πανεπιστήμιο και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....