Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ο κόσμος των σηκιών


Το ψάρι

Sciaena umbra ο κοινός μας σηκιός ή παντελής, ή οσκιός, ή απόσκι. Λανθασμένα αναφέρεται σαν μυλοκόπι, αφού αυτό πρόκειται για στενό συγγενή του, με αρκετές ομοιότητες αλλά με πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και με μεγάλη σπανιότητα .

Η κοινή του ονομασία είναι πιθανό να προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη «σκαιός» αλλά όχι με την ευρύτερη έννοια του «σκοτεινός», αλλά εκείνου που αρέσκεται να συχνάζει στα σκαιώδη μέρη (σκοτεινά - υποφωτισμένα).

Όντως τις συννεφιασμένες ημέρες είναι πιθανότερη η κυκλοφορία...........


........και κατ επέκταση ο εντοπισμός των ψαριών αυτών έξω από τη φωλιά τους και βέβαια αρέσκεται να κυκλοφορεί περισσότερο τις νυκτερινές ώρες για την εξεύρεση της τροφής του.

Θα μπορούσε κάποιος να το κατατάξει στα ψάρια των βράχων αφού εκεί συνήθως θα το συναντήσουμε. Μεταναστεύει κι αυτό όπως και τα περισσότερα ψάρια για λόγους που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε, αλλά μάλλον ξέρει τι κάνει αφού είναι από τα είδη της ρηχής υποθαλάσσιας ζώνης που έχει καταφέρει να επιβιώσει ικανοποιητικά μέχρι και τη σημερινή δύσκολη εποχή της υπεραλίευσης.

Έχει μακρόστενο σώμα, το οποίο καλύπτεται από λέπια αρκετά ισχυρά, τόσο ώστε να μπορούν να εξοστρακίσουν μια βολή υπό γωνία! Τα χρώματά του παραπέμπουν σε τροπικό ψάρι, αφού το ασημένιο, το χρυσό και το πρασινοκίτρινο σε συνδυασμό με τη συμπαθητική του μούρη και τα πλουμιστά πτερύγια συνθέτουν ένα πανέμορφο ψάρι. Το ψάρι αυτό όταν βρίσκεται στα χέρια σου έχεις την αίσθηση πως κρατάς κάτι πραγματικά πολύτιμο. Και κάπως έτσι είναι.

Το βάρος του μπορεί σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις να αγγίξει και τα 4 ίσως και παραπάνω κιλά, αλλά σήμερα σηκιοί τρόπαια για τον υποβρύχιο κυνηγό θεωρούνται τα κομμάτια που υπερβαίνουν τα 2 κιλά. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό ψάρι κι αυτό το αντιλαμβάνεται όποιος δει επουλωμένες τεράστιες πληγές σε κάποια άτομα του είδους .

Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δε βρίσκετε στα ψαράδικα σηκιούς; O σηκιός είναι ένα αμιγώς ψαροτουφεκάδικο ψάρι, αφού σπάνια συλλαμβάνεται με τα διάφορα αλιευτικά εργαλεία των αλιέων επιφανείας. Τις λίγες δε φορές που θα συμβεί να συλλάβουν κάποιο κομμάτι του είδους, θα το κρατήσουν για τον εαυτό τους επειδή εκτιμάται ως ένας από τους πιο εύγεστους κατοίκους του βυθού!

Αριθμοί κοπαδιών

Δεν είναι λίγες οι φορές (ακόμα και σήμερα) που συναντώνται κοπάδια με 20, 30 ή και περισσότερα μέλη. Οι συνηθέστεροι όμως αριθμοί αφορούν 5 με 10 άτομα. Σωστή διαχείριση λοιπόν των μικρών κοπαδιών για να έχουμε και αύριο.


Ο άρχοντας της εξαφάνισης

Δίκαια θα μπορούσαμε να του αποδώσουμε τον τίτλο, αφού με ένα μαγικό τρόπο μπορεί να εξαφανιστεί από ένα τόπο που θεωρητικά (για εμάς) δεν γίνεται. Χαίρομαι πολύ για αυτή τη δυνατότητα του σηκιού και για την δική μας αδυναμία να τον εντοπίσουμε όταν αυτός αποφασίσει πως θα κρυφτεί. Ολόκληρες γενιές ψαροκυνηγών έχουν αναρωτηθεί για το θέμα αυτό, αλλά συμπέρασμα ποτέ δε βγήκε.

Το όπλο

Τα μεσαίου μήκους όπλα είναι τα ιδανικότερα για το κυνήγι των σηκιών, αφού θα αναγκαστείς να τον αναζητήσεις στις στενωσιές των βράχων που καταφεύγει παρόλα αυτά προσωπικά χρησιμοποιώ λαστιχοβόλο 100 cm στην βέργα του οποίου έχω φτιάξει και μία τρίτη εγκοπή για μαλακές βολές στην τρύπα.

Ο φακός

Η τσαπατσουλιά σε όλο της το μεγαλείο. Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να
λαχταρίζουμε τα ψαράκια και να απορφανίζουμε τα θαλάμια. Ψάρια βράχων
βγαίνουν και χωρίς φακό. Στο κάτω κάτω τα πολύ σκοτεινά σημεία των θαλαμιών
είναι η ευκαιρία που πρέπει να δώσουμε στα ψάρια για να επιβιώσουν. Κι εμείς δε το
κάνουμε.

Το κυνήγι των σηκιών στους βράχους

Η προσέγγιση : Θα τους δούμε να περιφέρονται νωχελικά έξω από τα θαλάμια τους, αλλά με μια χάρη απίστευτη. Μπορεί να κάθονται ακίνητοι λες και συλλογίζονται ή περιμένουν κάτι. Η κατά μέτωπο αθόρυβη βουτιά με «σβήσιμο» της πεδιλιάς μας κατά την έλευση στην ζώνη της αρνητικής πλευστότητας, θα μας επιτρέψει την προσέγγιση του κοπαδιού.



Η βολή :

Επιλέγουμε σύντομα το θήραμά μας και προσπαθούμε να το πετύχουμε στη σπονδυλική του στήλη.

Αυτό γιατί η εύθραυστη σάρκα του ψαριού αυτού σε συνδυασμό με τη δύναμη που έχει δεν επιτρέπει επιπόλαια βολή. Το ισχυρό του χτύπημα του σηκιού επάνω στη βέργα μας εύκολα μπορεί να σχίσει μεγάλο μέρος της σάρκας του και εμείς να αναρωτιόμαστε με θλίψη τι ακριβώς συνέβη! Καλό είναι στο κυνήγι του σηκιού να μη χρησιμοποιούμε βέργα χοντρότερη από 6,5 χιλ. Αυτό επειδή ο σηκιός είναι ικανός με το θόρυβο του πατήματος της σκανδάλης να εκτιναχθεί σε δέκατα του δευτερολέπτου και η βέργα μας να καρφωθεί στο πουθενά!!. ¶ρα ελαφριά βέργα ίσον ταχύτητα βολής, ίσον καλές πιθανότητες καρφώματος του ψαριού.



Πάμε για άλλο ένα!

Αν όλα έγιναν σωστά κατά τη σύλληψη του πρώτου σηκιού και δε δημιουργήσαμε υποβρύχια αναστάτωση κατά το χτύπημά του κι αν είχαμε μια επίσης αθόρυβη ανάδυση, μπορούμε να επιχειρήσουμε και τη σύλληψη ενός δεύτερου ψαριού, καρτερεύοντας αυτή τη φορά λίγο μακρύτερα από την είσοδο των βράχων που κατέφυγαν. Είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα δούμε έξω από το θαλάμι άλλα ψάρια και θα εμφανιστούν μόνο αφού περάσει κάποιος χρόνος πλήρους ηρεμίας. Καρτερεύοντας λοιπόν μπορεί να δούμε κάποια ψάρια (πιο νευρικά αυτή τη φορά) να γυροφέρνουν στον προθάλαμο. Επειδή ακριβώς θα είναι πιο κινητικά, θα είμαστε έτοιμοι για βολή σε πρώτο χρόνο! Μετά από το δεύτερο ψάρι καλό είναι να αναχωρήσουμε από το συγκεκριμένο σημείο και για οικολογικούς λόγους, αλλά και για να μη χάνουμε άδικα το χρόνο μας, αφού μάλλον δεν πρόκειται στο ψάρεμα αυτό να επανεμφανιστούν οι σηκιοί.

Στην ποσειδωνία!

Όταν οι σηκιοί που έχουμε εντοπίσει καταφύγουν στην πυκνή φυκιάδα, το πρώτο σας μέλημα είναι να παρατηρείτε προσεκτικά τις κορυφές των φυκιών για την κίνηση που θα φανερώσει το πέρασμα των ψαριών. Είναι πολύ πιθανό να ανοιχτεί ένας ή περισσότεροι διάδρομοι επάνω στο υποβρύχιο αυτό χαλί. Εκεί που θα τελειώνει ο προσωρινός διάδρομος έχει σταματήσει κι ο σηκιός. Προσπαθήστε η βολή να είναι όσο το δυνατό πιο πλάγια (παράλληλα με τον πυθμένα) με τα λάστιχα οπλισμένα στη μικρή σκάλα. Αν σας τύχει και ανοίξει το φτεράκι της βέργας στις ρίζες των φυκιών, θα υποφέρετε μέχρι να βγει. Αν βγει ποτέ από κει!
Οι μονιάδες

Έτσι αποκαλούν οι κυνηγοί αγριογούρουνων τα μεγάλα ενήλικα άτομα του είδους (συνήθως αρσενικά) που αποσπώνται από το υπόλοιπο κοπάδι και περιφέρονται κάνοντας μοναχική ζωή μέχρι την εποχή της αναπαραγωγής. Στην περίπτωση των σηκιών τα μεμονωμένα αυτά ψάρια έχω διαπιστώσει πως πρόκειται για θηλυκά αυγωμένα άτομα, σχετικά εύκολα στο κυνήγι τους και αρκετά μεγάλου βάρους. Μετά τη διαπίστωση αυτή δεν τα κυνηγώ πλέον, αφήνοντάς τα να αποδώσουν απογόνους για τη συνέχιση του είδους.

Η συμβίωση με τα άλλα ψάρια

Η κοινωνικότητα του σηκιού επιβεβαιώνεται με τη συμβίωση του με τα άλλα ψάρια. Μοιράζεται τα διαμερίσματά του και μπορεί να ζήσει αρμονικά με σαργούς, μελανούρια, σμέρνες, μελανούρια, αλλά και με το βασιλιά ροφό. Επειδή πιστεύω πως σε τούτη τη ζωή υπάρχουν ανταλλάγματα, είμαι σχεδόν σίγουρος πως με τη συμβίωση το ένα είδος βοηθά με τον τρόπο του το άλλο. Η ασθενική όραση του σηκιού προφανώς υποβοηθείται από τα προικισμένα με καλύτερη όραση είδη, ενώ αυτός προσφέρει την οξύτατη ακοή του και την υπερευαίσθητη πλευρική του γραμμή για χάρη της διατροφής και της προστασίας όλων των συγκατοίκων από τους εχθρούς.

Αν εκεί που περιφέρονται σηκιοί αντιληφθούμε την ύπαρξη κάποιου ροφού θα πρέπει να φερθούμε έξυπνα αφήνοντας τον ροφό στην ησυχία του. Έτσι θα έχουμε για πολύ καιρό τον τόπο «κουμπαρά» που θα μας τροφοδοτεί με τους αυλικούς του. Αν χτυπήσουμε το ροφό, οι σηκιοί της περιοχής θα το εκλάβουν ως κίνδυνο και σύντομα θα αφήσουν το μέρος για αναζήτηση ασφαλέστερου.

Συναγερμός!!!

Στον τελευταίο σπόνδυλο, ο οποίος είναι και μεγαλύτερου μεγέθους από τους υπόλοιπους, περιέχονται δύο πέτρες χρώματος σχεδόν λευκού οι οποίες συγκρουόμενες μεταξύ τους παράγουν ένα διαπεραστικό θόρυβο που ακούγεται κάπως σαν κρρρρρρρ και ο οποίος γίνεται αντιληπτός από τα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού προκειμένου να τεθούν σε επιφυλακή ή ακόμα να τραπούν σε φυγή. Οι πέτρες αυτές είναι οι λεγόμενοι ωτόλιθοι. Εκτιμώνται ως ημιπολύτιμοι λίθοι και μετά από επεξεργασία μπορούν να δώσουν υπέροχα κοσμήματα.

Πολλές φορές όταν αναδυόμαστε με ένα σηκιό στη βέργα μας αυτός ενδέχεται να ενεργοποιήσει την λειτουργία κρούσης των ωτόλιθων. Τότε θα καταλάβετε πόσο αντιληπτός γίνεται ο θόρυβος αυτός στα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού και πόσο σημαντικό όπλο έχει στη διάθεσή του προκειμένου να προστατευτεί.

Πολλές φορές ακόμα και από την επιφάνεια μπορεί να ακούσουμε το συναγερμό αυτό και τότε πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τον βυθό μήπως και εντοπίσουμε το μέρος που έχουν καταφύγει.

Στενές επαφές

Ο ελεύθερος δύτης που θα εκτελέσει μια εντελώς αθόρυβη βουτιά θα ευτυχίσει να έχει μια πολύ όμορφη οπτική εμπειρία με τους σηκιούς. Πιθανολογώντας πάντα πως η όραση τους είναι πολύ φτωχή, θα ευτυχίσουμε να δούμε ενήλικες του είδους να περιφέρονται νωχελικά μπροστά από τη βέργα μας. Είναι δε τόση η πολυτέλεια του χρόνου που μας προσφέρουν εκείνη τη στιγμή, που μπορούμε να περιμένουμε να μπουν δύο άτομα στην ίδια ευθεία και να κάνουμε ντουμπλέτα!!!


Μαγειρική

Ο σηκιός είναι από τα ψάρια που δεν χρειάζονται βοηθήματα γεύσης. Όπως και να τον μαγειρέψεις η ντελικάτη σάρκα του είναι ικανή να σε οδηγήσει σε θεϊκά γαστρονομικά μονοπάτια και να αισθάνεσαι επιτυχημένο το ψάρεμα κι ας έχεις καταφέρει να συλλάβεις μόνο ένα καλό σηκιό.


Ο κόσμος των σηκιών!!! Ένας ήρεμος, ήσυχος και ευγενής κόσμος. Έχει δεχτεί την παρέμβαση του υποβρύχιου κυνηγού. Ας είναι κι αυτός μαζί τους το ίδιο ήρεμος και ευγενής, για να συνεχίσει να απολαμβάνει την τροπική τους εικόνα για πάντα.


Καλές αναδύσεις

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....