Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στη θάλασσα δύο «φιλοξενούμενες» του Συλλόγου Αρχέλων

Μικρές ιστορίες για μεγάλες «νίκες»

Πέρασαν το... καλοκαίρι τους στο Κέντρο Διάσωσης του Συλλόγου Αρχέλων στη Γλυφάδα. Η επικίνδυνη περιπέτεια για τις δύο χελώνες καρέτα-καρέτα είχε αίσιο τέλος καθώς μετά τη φροντίδα και τη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκαν βρέθηκαν και πάλι ελεύθερες στη θάλασσα.

Η «Παναγιώτα» έφτασε από την Αρκαδία με λεωφορείο και κατά την άφιξη διαγνώστηκε με τραύμα στο κεφάλι. Της χορηγήθηκαν αντιβιοτικά από την επόμενη κιόλας ημέρα. Ύστερα από ένα μήνα θεραπείας, η «Παναγιώτα» έπρεπε να τρέφεται με σωληνάκι αφού αδυνατούσε να τραφεί από μόνη της. Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό ανέκτησε δυνάμεις και της άνοιξε η όρεξη! Το επόμενο βήμα προς την ανάρρωση υπήρξε η μεταφορά της από τον τομέα αποκατάστασης σε μεγαλύτερη δεξαμενή στον εξωτερικό χώρο, όπου θα μπορούσαν οι εθελοντές να την παρακολουθούν. Αφού παρατηρήθηκε η συμπεριφορά της σε πιο ανοιχτό χώρο και διασφαλίστηκε πως οι διατροφικές τις συνήθειες δεν παρουσίαζαν αλλαγές, αποφασίστηκε να απελευθερωθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2011. Η «Παναγιώτα» αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα επιτυχίας στο Κέντρο Διάσωσης, που αποδεικνύει πως με σκληρή δουλειά, χρόνο και υπομονή, αυτά τα ισχυρά πλάσματα έχουν καλές πιθανότητες επιβίωσης.

Η δεύτερη χελώνα, η «Ευαγγελία» ήρθε από την Αταλάντη και πάλι με χτύπημα στο κεφάλι. Μετά τη χορήγηση αντιβιοτικών για τρεις εβδομάδες, η «Ευαγγελία» έτρωγε από το σωληνάκι καθώς δε μπορούσε να φάει από μόνη της.

Μπορεί να περάσουν μήνες έως ότου μια χελώνα μπορέσει να τραφεί μόνη της, ανάλογα με την ηλικία της και τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Σε αυτή τη περίπτωση, χρειάστηκαν δύο μήνες για να αναρρώσει εντελώς. Άρχισε να τρώει στις 26 Σεπτεμβρίου! Έμεινε στον τομέα αποκατάστασης για περαιτέρω περιποίηση του τραύματος στο κεφάλι και μόλις κρίθηκε θεραπευμένη μεταφέρθηκε έξω σε μεγάλη δεξαμενή για παρακολούθηση.

Αρχικά υπήρχε μια ανησυχία από τους υπεύθυνους του Συλλόγου Αρχέλων που τη φρόντιζαν, καθώς παρατηρούσαν  μια μικρή κλίση στο σώμα της κάποιες στιγμές. Αυτό προκύπτει σε περιπτώσεις σοβαρού τραυματισμού, με αποτέλεσμα το ζώο να αποσταθεροποιείται με δυσκολία και πρόβλημα στη κολύμβηση και κατάδυση. Έτσι, τοποθετήθηκαν ειδικά βαράκια στο καβούκι της για να σταθεροποιηθεί το σώμα της και να διευκολυνθεί στη κατάδυση.

Σύντομα τα βαράκια απομακρύνθηκαν και η «Ευαγγελία» απέδειξε πως μπορούσε πια να κολυμπήσει μόνη της χωρίς να παίρνει κλίση. Επέστρεψε στη θάλασσα στις 15 Δεκεμβρίου 2011 υγιής, στα 32.5 κιλά και με καμπύλο μήκος καβουκιού 70 εκατοστά.

Πηγή : ΑΡΧΕΛΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....