Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Σπάνια θαλάσσια πλάσματα εντόπισαν επιστήμονες

Υποβρύχια... χριστουγεννιάτικη διακόσμηση!

Ένα… φωσφοριζέ θαλάσσιο πλάσμα, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι «phosphorescent sea pen», ξεχώρισαν οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη θαλάσσια βιολογία στη φετινή έκθεσή τους.

Χρησιμοποιώντας ειδικές κάμερες, φωτογραφικές μηχανές και σαρωτές τελευταίας τεχνολογίας, κατάφεραν να απαθανατίσουν αρκετά σπάνια είδη, συμπεριλαμβανομένου του «θαλάσσιου στυλό», το οποίο ονομάστηκε έτσι επειδή κατά κάποιους θυμίζει… την πένα των συγγραφέων, ενώ κατά άλλους μοιάζει περισσότερο με χριστουγεννιάτικο δέντρο!



Το συγκεκριμένο πλάσμα είναι στην πραγματικότητα μια αποικία… πολύποδων του βυθού, που φωσφορίζουν όταν τους αγγίξει κάτι!

Ανάμεσα στα πλάσματα που καταγράφηκαν είναι και το προϊστορικό «απρόσωπο και χωρίς εγκέφαλο ψάρι» Amphioxus. Πρόκειται για τον πρόγονο των πρώτων ζώων που ανέπτυξαν ραχοκοκαλιά πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν.



Το εξαιρετικά σπάνιο Amphioxus εντοπίστηκε στα νερά του Tankerness στο Orkney της Σκωτίας από θαλάσσιους βιολόγους φέτος.



Οι επιστήμονες ανακάλυψαν περίπου 100 νέα είδη, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται ακόμη το μεγαλύτερο οστρακοειδές της Σκωτίας (Fan Mussels), που ξεπερνά σε μήκος τα 48 εκατοστά.






Πηγή : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....