Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

«Θύματα» της υπεραλίευσης και τα πουλιά

Όσο λιγοστεύει ο πληθυσμός των ψαριών, λιγοστεύουν και οι νεοσσοί!

Ακόμα μία συνέπεια της υπεραλίευσης, πέραν από τη ζημιά στους πληθυσμούς των ψαριών και τη βιοποικιλότητα, αναδεικνύει νέα έρευνα που συνδέει τη μείωση των ψαριών με την καταγραφή λιγότερων νεοσσών στα θαλασσοπούλια.

Με μείωση μεγαλύτερη του ενός τρίτου στον πληθυσμό των ψαριών προκαλεί απειλή για τη ισορροπία ολόκληρου του οικοσυστήματος, κι αυτό φαίνεται πως ισχύει από την Αρκτική ως την Ανταρκτική και από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από 450 χρόνια παρατήρησης (!) και η ερευνητική ομάδα συνέκρινε την αφθονία των ψαριών με τον αναπαραγωγικό ρυθμό δεκατεσσάρων ειδών πουλιών που ζουν στις ακτές και τη θάλασσα και τρέφονται κατά κύριο λόγο με σαρδέλες, γαύρους, ρέγγες και γαρίδες.

Όσο λιγοστεύει η τροφή για τα πουλιά, τόσο περιορίζεται και το αναπαραγωγικό τους αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει μάλιστα πως όσο η τροφή αυξάνει, μεγαλώνει και η αναπαραγωγή καθώς παρεμβαίνουν κι άλλοι παράγοντες, όπως ο κορεσμός των ζωνών όπου φτιάχνουν τις φωλιές τους.

2 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Αγαπητέ φίλε,

εγκάρδιες ευχές σε εσένα, και
την οικογένειά σου.

Είθε η μικρή ανάπαυλα των γιορτών να σας χαρίσει γαλήνη και μικρές χαρούμενες καθημερινές στιγμές που τόσο μας είναι απαραίτητες και μας ανατροφοδοτούν στους χαλεπούς καιρούς μας.

LAMBROS είπε...

Μια ευχή σου εύχομαι για τον καινούργιο χρόνο
Την πόρτα σου να τη χτυπά η ευτυχία μόνο!

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....