Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ένα πλατύψαρο που βλέπει τη ζωή ανάποδα!


Τα μάτια του είναι στην ανάποδη πλευρά από κάθε άλλο εκπρόσωπο του είδους

Τα πλατύψαρα ψάρια λόγω του ιδιαίτερου σχήματος και του τρόπου που κινούνται στο βυθό, παρουσιάζουν μια ιδιομορφία στα μάτια, καθώς σταδιακά το δεξί έρχεται να πλησιάσει το αριστερό. Έτσι η πλευρά που κοιτάει προς τα πάνω και άρα αυτή με την οποία κινούνται είναι δεδομένη.

Και αν αυτό είναι ομολογουμένως μια ιδιαιτερότητα του είδους αυτού, ένας εκπρόσωπος με την ονομασία Herbert βλέπει τη ζωή… ανάποδα. Τα μάτια του συγκεκριμένου ψαριού που ζει στο Κέντρο για τη Θαλάσσια Ζωή Weymouth του Dorset της Αγγλίας, πήγαν προς την ανάποδη κατεύθυνση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κινείται και ανάποδα από τα υπόλοιπα του είδους του.



Η γενετική αυτή ανωμαλία, έχει σαν αποτέλεσμα ο Herbert να έρχεται «πρόσωπο με πρόσωπο» με τα υπόλοιπα ψάρια του είδους. Αυτό βέβαια, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι απαραίτητα κακό, μιας και του δίνει ένα πλεονέκτημα στο ζευγάρωμα με τα θηλυκά!

«Καθώς ο Herbert αντιμετωπίζει ανάποδα τα υπόλοιπα πλατύψαρα, μπορεί να πλησιάσει τη τροφή από διαφορετική πλευρά. Στη θάλασσα, τα ρεύματα προκαλούν μια κίνηση του νερού προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ο Herbert μπορεί να έχει ένα πλεονέκτημα καθώς η τροφή θα φτάνει από κάθε κατεύθυνση και θα είναι ο μοναδικός με μια διαφορετική προοπτική», εξηγεί ο Mark Oakley, εκπρόσωπος του Κέντρου.

www.newsbeast.gr

1 σχόλιο:

Σοφία είπε...

Κοίτα τι έχει φτιάξει η φύση... Απίστευτο!!

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....